RUOŦŦA/ Sverige

Vargarna söker sig söderut

Igår sågs en varg i centrala Borås. Enligt länsstyrelsens rovsdjursspårare Tommy Berglund, har proppen gått ur vargstammen i Mellansverige och allt fler vargar söker sig nu söderut.

Länsstyrelsens rovdjursspårare Tommy Berglund:

– I Mellansverige har vi nu väldigt mycket varg som inte ska få finnas i renskyddsområdena norrut, och då går de istället söderut. De vargar som kommer ner är i regel unga hanvargar som är valpiga och inte riktigt har koll. De hamnar ibland lite snett i tätbebyggt område. 

Tommy Berglund berättar att under de 25 år han jobbat med detta har han aldrig upplevt så här mycket rapporter. han menar att det här kommer vi få se mycket mer av i framtiden.

Det rapporterade P4 Sjuhärad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".