Tim Horstkotte. Foto: Annette Löf
Forskning

Äldre och varierad skog gynnar rennäringen

" Vi behöver äldre skogar "
1:50 min

Under sin tid som doktorand har Tim Horstkotte forskat om skogsbruk. Han har undersökt om vad som händer om skogen tilläts växa längre och om en ökad variation av skog prioriterades. Horstkottes avhandling visar att en ökad variation av skogen skulle gynna rennäringen.

Tim Horskotte visar mig hur renbetet förändras i olika skogar av snödjup och temperaturskillnader. På en bild av skogar lägger han på de olika faktorer som påverkar betet. Man ser då hur beroende renen är av ett varierat skogslandskap beroende på väder och snödjup, säger Tim Horstkotte. 

– Att det ligger hårt överallt, här har man en mycket högre variation, det kan betyda att en sådan flerskiktad skog är bättre.

Forskningen är baserad på olika prioriteter av skogsbruk, snö, hänglavar och intervjuer med samer. Det finns en ganska hög blandning av skog men den är ojämnt fördelad. Gammelskog är en bristvara och därmed även hänglav som har en avgörande roll för renen vid låst bete. En längre rotationsperiod, det vill säga att man låter skogen växa längre skulle gynna både mark och hänglavar, säger Tim Horstkotte.

– Jag hoppas att min forskning kan visa skogsbruket exempelvis, att vi behöver äldre skogar. I äldre skogar finns hänglav, som är bra för rennäringen. Ökade andelar av äldre skogar gynnar också flexibiliteten för rennäringen, att reagera på dåliga väderförhållanden och dåliga betesförhållanden, säger Tim Horstkotte.

Robert Jonsson på SCA är medveten om de olika intressena av skogen. Han tycker att de genom samråd med berörda samebyar och samt att de lämnar kvar träd med hänglav, tar hänsyn till renskötseln. Lägsta slutavverkning i Norrland är idag 80 år. Att låta skogen växa längre har självklara konsekvenser för skogsbolagen.

– Ekonomisk skulle det vara ganska kännbart, vad det skulle göra för lav tillgången det är väldigt svårt att säga, det finns ingen forskning på det området, säger Robert Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".