Malin Linder. Foto: SVT Sápmi

"Det ska inte gå att studera sig till att bli same"

Hör Malin Linder och Bertil Nilsson i Rádio Sápmi
11 min

Att artisten Max Mackhé har blivit antagen till Norska sametingets röstlängd, utan att ha samiskt förfäder, har har väckt känslor och tankar om vem som är same. 
Kriterierna borde ändras för vem som kan vara med i röstlängden, det tycker Malin Linder, som fick avslag på sin ansökan om att vara med i röstlängden, trots att hennes morfar var renskötande same, men inte pratade samiska.

Svensk artist har blivit norsk same

Max Mackhé. Foto: privat

#text=5493932#blivit norsk same, i och med inträdet i Norska Sametingets röstlängd. Max Mackhé har också sökt till Svenska Sametingets röstlängd, men inte fått något svar från dem. Samtidigt som Mackhé är glad över att det var så enkelt att antas till norska röstlängden, så vill han skapa debatt om kriterierna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".