Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sarek

Hundspannskörning tillåts inom nationalpark

Publicerat fredag 5 april 2013 kl 14.20

Mark- och miljödomstolen i Umeå tillåter ett företag att anordna hundspannstur med totalt 23 hundar inom Sareks nationalpark. Domen går emot Sirges sameby som anser att hundspannskörningen innebär alltför stora störningar.

Företaget Frosty Trails i Vuollerim ansökte i slutet av november om dispens för en guidad hundspansstur genom Sareks nationalpark, inom Sirges sameby.

Länsstyrelsen i Norrbotten medgav tillstånd längs sträckan Rinim-Liehtjitavrre-Bierikjavrre-Mikkastugan-Alkastugan och tillbaka. Turen får genomföras vid ett tillfälle den 10-17 april och max 23 hundar får medföras.

Men Sirges sameby överklagade och menade att det blir för stora störningar på renskötseln. Samebyn hänvisade till att den snörika vintern gör att renarna rör sig upp på fjället tidigare än vanligt, och eftersom det då vid den tiden är begränsat med renbete där så är renarna extra känsliga för störningar.

Dessutom menar samebyn att turen går så att det finns risk för att skrämda renar förflyttar sig till grannsamebyn, vilket skapar problem för bägge samebyarna.

Men Mark- och miljödomstolen avslår alltså samebyns överklagan. Domstolen menar att länsstyrelsens villkor för tillståndet är tillräckligt för att förhindra störningar, det vill säga att kontakt ska tas med berörda samebyar innan turen genomförs samt att en annan färdväg måste väljas om det finns en påtaglig risk för störningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".