Gárasavvon / Karesuando

Indigee hjälper urfolksföretag

Man fått mer pengar till att genomföra ett till
1:13 min

Idag börjar indigee 2 projektet - Indigenous Entrepreneurship i Karesuando på finsk sida. Ett tjugo tal deltagare från hela Sápmi samlas och projektet ska hjälpa dem att utveckla sig själv, sin verksamhet och sin företagsidé. Lars-Theodor Kintel, är en av projektets handledare och arrangör, berättar att i helgen träffas deltagarna för första gången och får lära känna varandra, samt påbörja det egna företagets projketplan.

Indigee är ett projekt för barents urbefolkning och projektet är på cirka åtta och en halv miljon norska kronor. Projektet ägs av Svenska Samernas Riskförbund, Norska Samernas Riksförbund, Samiskt utbildningscenter i Inari, Internationella barents sekritariatet och Nenetsernas kulturcentrum. De tre största projektfinansiärerna är, Interreg, Norska barents sekritariatet och Nordiska mininsterrådet.

Eftersom man lyckats bra med det första projektet, har man fått mer pengar till att genomföra ett till, berättar Kintel. Han tror det här är ett bra projekt för samiska ungdomar och säger att det bästa med projektet är sammarbetet som skapas över gränserna. Han berättar att över 50 procent från förra omgångens deltagare hade något slags sammarbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".