Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sápmi

Telefontäckning inte för alla

"Det pågår en väldigt stor och bred utbyggnad runt om i landet"
2:21 min

Dålig telefontäckning är ett problem för många renskötare, speciellt för de som sommartid befinner sig i fjällområdena i samband med kalvmärkningen.

Enligt lagen ska alla ha rätt till telefon inom sitt fasta verksamhetsområde, men Post och telestyrelsen anser inte att samebyarnas sommarvisten räknas in i deras fasta verksamhetsområde.

- Samebyarna brukar oftast ha sitt verksamhetställe, där man är skriven, där man befinner sig till exempel på vintern i närheten av någon tätort. Medans sommarverksamheten oftast inte är det fasta verksamhetsstället och då faller det inte under rättigheten att ha telefon dit, säger Urban Landmark, chef för Post och Telestyrelsens spektrumavdelning.

I kraven för att få telefon, ingår bland annat att man ska vara skriven på stället eller ha sin fasta verksamhet där. Det anses ett våffelcafé på en fäbod i Bruksvallarna ha och får därför tillgång till telefoni genom en särskild insats av Post och telestyrelsen, PTS.

Men PTS anser alltså inte att samebyarnas verksamhet i sommarvistena är tillräcklig för att få tillgång till telefoni - det trots att renskötselyrket klassas som ett av de farligaste, med hög olycksrisk.

Samebyarnas sommarvisten ligger oftast i väglöst land och Inger Anna Andersson, från Rans sameby, har upplevt hur riskfyllt det är att inte ha telefonkontakt där. När de misstänkte att hennes dotter var förgiftad, kunde de inte ens ringa nödnumret.

- Då fick vi kontakt med andra samer, via en walkie-talkie, som i sin tur kunde ringa sjukvårdsupplysningen. Men det var ju paniskt och det hade kunnat vara värre. Just nödnumret vill man ju ska kunna fungera överallt, säger Inger Anna Andersson.

Urban Landmark berättar att det rör sig om ganska stora kostnader för att få telefontäckning, speciellt i väglöst land. Därför krävs alltså en juridisk utredning innan rätten till telefon kan fastställas.

- Då kontaktar man PTF för att förklara situationen. Sedan gör vi en utredning för att bedöma om de har rätt eller inte, säger Urban Landmark.

- Kommer ni att göra något för att förbättra renskötarnas begränsade täckning runt om i landet?

 - Det pågår en väldigt stor och bred utbyggnad runt om i landet, som också kommer att påverka fjällområdena. Operatörerna gör den första utbyggnaden, och de berättar själva att de kommer att vara klara i slutet av 2014, säger  Urban Landmark.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".