Ol-Johán Sikku, paritledare Min Geidnu. Foto: Sophia Rehnfjell
Sápmi

Sametingets valrörelse är igång, men märks det?

”Syns ingenting, ingen har pratat om det”
1:53 min

Kiruna, Gällivare och Jokkmokk är de kommuner som har flest röstberättigade i sametingsvalet.

De ligger i topp vad gäller antal samer i röstlängden, visar vår kartläggning.

Frågan är om Sametingets partier satsar extra krut på valrörelsen i dessa kommuner.

- Det är ju en information som är känd sen tidigare, egentligen är det ingen nyhet. Jag tror man tänker en del på det men vi har i alla fall inte haft överdriven planering runt det, säger Ol-Johán Sikku, partiledare för Min Geidnu.

Ingen av Sametingets partier gör riktade insatser där flest samer bor, inte heller mot väljare som är i åldern 51 år, vilket är medelåldern på de som finns med på Sametingets röstlängd. Partierna satsar istället på att ha något för alla, oavsett ort eller ålder. De tycker alla att det är viktigt att delta på de debatter som hålls och skulle gärna se fler lokala debatter. Valprogrammen är också något man lägger stor vikt på.

 Kristina Bonta från Vindeln har varken sett eller hört någonting från partiernas valrörelse.

- Nej jag har inte det, syns ingenting, ingen har pratat om det. Jag har träffat de som är samer som jag känner tidigare, inte ett ljud.

Efter vägen träffar jag även Alexandra Omma från Sorsele. 

Har du sett något av Sametingets partiers valrörelse?

- Nej, ingenting, har bara fått av Jakt och Fiskesamerna men ingen annan. Jag tycker det är synd för alla ungdomar som ska börja rösta. Det kommer att försvinna mycket röster där, när de inte vet vad de ska rösta på, säger Alexandra Omma.

Liksom Kristina Bonta skulle många tycka det var trevligt att personligen få träffa politikerna.

- Jag skulle vilja se att politikerna kommer ut och hälsar på oss. Att de talar om att de finns och att nu ska vi ha ett Sameting som vi ska rösta på, det är väldigt viktigt, säger Kristina Bonta.

Hos alla partier finns en vilja att kunna göra mer men det sitter i pengarna. Sylvia Simma kallar det ett "drömscenario" att kunna åka runt och träffa väljarna. Helt klart skulle mer pengar göra skillnad. 

- Nämen då skulle vi kunna rikta oss mera mot väljarna och kunna presentera politiken på ett bättre sätt, men också arragera egna möten, säger Ol-Johán Sikku.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".