Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
RUOŦŦA/ Sverige

Kemikalie gör rött kött farligt

Publicerat måndag 8 april 2013 kl 10.38
Foto: Anders Wiklund/ Scanpix

Forskare tror sig nu veta varför rött kött är dåligt för hjärtat, skriver BBC News. En kemikalie, karnitin, som finns i köttet bryts ner av bakterier i magen vilket resulterar i höga kolesterolhalter och ökad risk för hjärt-kärlsjukdom.

I den aktuella studien, som publiceras i Nature Medicine, visar forskarna att bakterierna bryter ner karnitin till en gas som omvandlas till TAMO av levern. TAMO ökar i sin tur fettinlagringen i blodkärlen, en känd riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom.

Karnitin är en fettsyra som finns i muskelvävnad och som har betydelse för kroppens utnyttjande av fett som energikälla. Karnitin används därför flitigt som kosttillskott, något dietister nu varnar för. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".