Foto:SVT
Sametingsvalet 2013

Vill att reglerna för röstlängden ses över gemensamt

NSR-ledaren i Sametinget i Norge, Aili Keskitalo vill att de tre Sametingens gemensamma organ Samiskt parlamentariskt råd ska se över reglerna för att komma med i röstlängden. Hon får medhåll av Sametingets styrelseordförande på svensk sida, Per-Mikael Utsi, Guovssonásti.

Kriterierna för att bli antagen i röstlängden inför Sametingsvalet debatteras även på norsk sida där det också är sametingsval i år.

Innan jul framförde Arbeiderpartiets John Kappfjell sin åsikt om att de som inte själva är samer, men är gifta med en same, ska kunna komma med i röstlängden. Och nyligen har artisten Max Mackhé kommit med i röstlängden vid Sametinget i Norge, trots att han inte är same.

Nu vill ledaren för Norska Samers Riksförbund Aili Keskitalo att kriterierna för att få rösta i sametingsvalet ska tas upp i Samiskt parlamentariskt råd.

 – Nu bör Samiskt parlamentariskt råd ta upp röstlängden och jobba för att samma kriterier bör gälla för att komma med i Sametingens röstlängder, föreslår Keskitalo, som anser att om det ska göras regeländringar så ska det ske samtidigt i alla tre Sameting.

Även Sametingets styrelseordförande på svensk sida Per-Mikael Utsi säger till NRK Sápmi att det behövs en diskussion om röstlängden inom Samiskt parlamentariskt råd.

 – Även i Sverige kommer det förslag om att kriterierna för röstlängden ska ändras, bland annat med att de som är gifta med samer ska kunna komma med i röstlängden, säger Utsi och tillägger till NRK Sápmi att det är inget han önskar.

Men nuvarande sametingspresidenten i Norge Egil Olli är nöjd med dagens kriterier och ser ingen anledning att ta upp någon diskussion om att ändra dem.

 – Diskussionen om Sametingets röstlängd har vi egentligen haft sedan Sametinget blev upprättat, men jag tror att röstlängden fungerar i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".