Renskötselkonventionen

Beslut om samarbete över gränserna

De känns bra att vi kommit överens"
1:52 min

På mötet i norska Sjördal beslutade Saarivuoma sameby från Sverige och Stallonjarga renbetesdistrikt från Norge att sluta tvista med varandra och istället börja samarbeta.

Saarivuoma samebys ordförande Per Anders Nutti hoppas få ut något bra av det.

Till mötet i norska Sjördal hade företrädare kommit från många samebyar och distrikt från både Sverige och Norge, för att diskutera hur man ska samarbeta med den nya renskötselkonventionen.

Tvisterna mellan Sarivuoma och Stallonjárga har pågått länge och Stallonjárggas ordförande Per Mathis Oskal är nöjd. Han säger att det är viktigt att få till samtalen och hitta bra lösningar så att näringen istället får sätta kraft på handlingar som stärker näringen.

Norska reindriftsamers landsförbunds ordförande Nils Henrik Sara säger att ett stort steg har tagits när man har börjat samarbeta, även där tvisterna pågått länge och det är en vinst för rennäringen.

Nils Henrik Sara säger att han är stolt när renägarna kommit överens att samarbetet ska utvidgas i framtiden. Det är en vinst för rennäringen att man själva via samarbete visar att vi har en ljus framtid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".