Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Giron/ Kiruna

Ingen polisanmälan, trots uppenbar skoterkörning i förbudsområde

Skoterförbudsskylten är inte från det aktuella området. Foto: Patrik Qvicker/ SVT

Flertalet skotrar ska flera gånger ha varit på en sjö i ett naturreservat i Kiruna kommun, trots att det är skoterförbud utanför lederna i reservatet.
En privatperson som sett händelserna har polisanmält pågående brott två gånger.  
Trots det finns ingen polisanmälan hos polisen. 

Både under föregående vecka och tidigare under påsken har skotrar befunnit sig i det förbjudna området, vilket enligt uppgift till Oddasat.se, har polisanmälts båda gångerna av en privatperson. Även en naturbevakare från länsstyrelsen ska ha sett händelsen.

Vid kontakt med polisen förundersökningsledare i norra Lappland samt Kriminaldiariet i Kiruna, finns ingen polisanmälan om brott registrerad, varken från länsstyrelsen eller någon privat anmälare.

– Det är vanligt att folk tror att de har gjort en polisanmälan fast de i själva verket har lämnat ett tips, när de ringer polisen telefonnummer 114 14. Vid en polisanmälan skrivs en rapport som får ett ärendenummer. I det här fallet verkar det inte som om telefonisten har uppfattat att det är en polisanmälan utan tagit det som en underrättelse, ett tips. Då är det svårt att hitta igen just det tipset, speciellt om den som har ringt vill vara anonym, säger Eva Sjöström, förundersökningsledare norra Lappland.

Den person som har polisanmält brotten menar att det är helt säkert att det inte var ett tips, utan en polisanmälan om brott som lämnats in till polisens nummer 114 14.

Är du säker på att du har polisanmält brottet och inte bara gett polisen ett tips om ett brott?

– Ja, jag har polisanmält ett pågående brott i ett skoterförbudsområde. Till och med sagt att det är skoterkörning i ett naturreservat i strid mot miljöbalken, säger anmälaren.

Vid Länsstyrelsen i Norrbotten bekräftar man också att flera skotrar befunnit sig på det otillåtna området i slutet av föregående vecka. En naturbevakare som var ute och flög med helikopter i området, upptäckte också skotrar på sjön i naturreservatet. Trots det landade man inte med för att avhysa dem från platsen. Ingen polisanmälan om händelsen har heller lämnats in av länsstyrelsen.

Kjell Sundvall, chef för fältenheten på länsstyrelsen i Norrbotten, menar att för att göra en polisanmälan måste länsstyrelsen göra någon form av ingripande, vilket inte skedde här. Och för att anmäla miljöbrott krävs det att man tar någon på bar gärning. I detta fall gjordes bedömningen att inte landa, trots att man såg att skotrarna var på förbjudet område i naturreservatet.

– Bedömningen är från fall till fall hur man själv ska agera för att undvika handgripligheter. Riktlinjerna som länsstyrelsen har är att den tillsyn naturbevakarna gör ska ske planerat och dessutom ska man av säkerhetsskäl vara två tjänstemän, eller i samarbete med polis, när det finns risk för hot och våld. Här var det ett tiotal skotrar på förbjudet område och naturbevakaren var ute på annat uppdrag, därför landade man inte, säger Kjell Sundvall.

Personen som gjorde anmälan lämnade också koordinaterna för platsen där brottet pågick till polisen. Ändå fick anmälaren förfrågan om han inte själv kunde åka ut till platsen och ta registreringsnumren på skotrarna. När anmälaren menade att det måste vara polisens jobb sa de att de själva skulle åka dit för att ge en tillsägelse.

Polisen ska också, enligt uppgifter som Oddasat.se inte kunnat styrka, ha varit i det aktuella området, men först dagen efter att den senaste polisanmälan ska ha lämnats in. Ytterligare en dag senare var länsstyrelsens naturbevakare på plats, men då fanns bara spåren från skotrarna kvar. 

– Min undran är hur man bara kan ge en tillsägelse för ett brott som går i strid mot miljöbalken. Vilka andra brott som har dagsböter som lägsta straff får man endast en tillsägelse för? Polisen har en skyldighet att utreda brottet, det räcker inte med att bara avvisa, menar anmälaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".