Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sápmi

Politiker i Sametinget fick sparken efter fusk hos LKAB

"Det tror jag kan fungera ändå, man är ju bara människa”
1:22 min

Nyligen fick 20 personer lämna sina jobb hos LKAB efter att det avslöjats att de fuskat med tidrapporteringarna. En av de som fick sluta är Sten Wälitalo, politiker i partiet Jakt- och fiskesamerna och ersättare i Sametinget.

Sten Wälitalo är alltså ersättare i Sametinget och står nu som andra namn på en av Jakt- och fiskesamernas listor inför sametingsvalet den 19 maj. Men partiledaren Håkan Jonsson anser inte att fusket och avskedet från LKAB är något som påverkar partiet.

 – Vi agerar överhuvudtaget ingenting i den här frågan. Vi hoppas och tror att människor förstår skillnaden mellan att en person gör så här och ett parti med flera hundra medlemmar och det liksom inte går att dra några lika med tecken med det, säger Håkan Jonsson.

Sten Wälitalo hade jobbat cirka två år när tidsfusket uppdagades. Liksom de andra sa han själv upp sig från sin tjänst i gruvan. Wälitalo vill inte ställa upp på en bandad intervju men berättar att han är medveten om att han har gjort fel och har betalt sitt straff. Och han tror inte att detta påverkar hans politiska roll.

 – Det tror jag kan fungera ändå, man är ju bara människa. Men det är upp till väljarna att ta ställning.

Partiledaren Håkan Jonsson har trots det inträffade kvar förtroendet för Wälitalo.

 – Mycket stort förtroende. Jag har ju känt Sten under många år, både privat och politiskt. Han är en människa som jag litar på och när det gäller politiken så vet jag att han gör ett bra jobb, i det lägger jag heller inga värderingar om vad man gör i privatlivet, säger Jakt och Fiske samernas partiledare Håkan Jonsson.

Hur tror du att det här påverkar partiet?
 --Nej, jag tror inte att det skadar partiet, det vore ju konstigt om det gjorde det, därför att sådana här saker har ju ingenting att göra med vårt partiprogram, med våra politiska intentioner och de frågor vi driver i Sametinget, det finns ingen koppling däremellan så jag kan inte tänka mig att det ska påverka partiet någonting.

Titta även på SVT Ođđasat, onsdag 10/4 kl 17:30 i SVT2 där Sten Wälitalo förklarar sig.

Fråga

"Politiker, du är dina väljares förebild"

#text=5500682#med på att driva ett partis politik i ett folkvalt organ. Som politiker ger dina väljare dig ett förtroende och med det följer ett ansvar som inte står skrivet på något papper: Att vara en förebild - dygnet runt". Det skriver Thomas Sarri i sin kommentar, med anledning av avslöjandet kring Sten Wälitalo, Jakt- och fiskesamerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".