Giron Sámi Teáhters hus i Kiruna. Foto: SVT Sápmi
Giron / Kiruna

Stora förändringar för Giron Sámi Teáhter

"Vi måste bli bättre på att spela teater på samiska"
1:31 min

I går hade Giron Sámi Teáhter årsmöte i Kiruna. Ett möte där man pratat om teaterns framtida organisation och språkpolicy.

– Diskussionen vi för nu innebär i dagsläget att vi kommer att föreslå ganska stora förändringar, säger teaterns styrelseordförande Sara Larsson.

– Vi tror att tiden är mogen för att ta en genomgripande diskussion om hur teatern ska vara organiserad. Vi har diskuterat mycket kring vem är det som ska äga teatern? Vilka är det som ska finansiera den? Vi har också diskuterat hur vi kan få en tydligare, en bättre dialog med våra finansiärer.

Planen är att förslaget kommer inom kort, förhoppningsvis i juni, säger Larsson. Mer vill hon inte säga om förslaget då det fortfarande är under arbete. Giron Sámi Teáhters anslag ligger på 6,6 miljoner kronor. Finansiärer är idag Norrbotten- och Västerbottens läns landsting, Kiruna och Storumans kommuner och Sametinget.

Sametinget är den största finansiären, på fem och en halv miljon kronor. Ett anslag Sametinget aldrig ändrat, enligt Sara Larsson. Teaterns organisation och språkpolicyn är något som hänger ihop med resten av verksamheten, fortsätter hon.

– Vi behöver för det första få en större budget. Så att vi kan ha en mera kvalitativ verksamhet när det gäller språket. Vi menar att språkutvecklingen på teatern och teaterns organisation och framtid hör väldigt mycket ihop. Om man får ett förtroende från det samiska samhället måsten vi bli bättre på att spela teater på samiska, säger hon.

Teatern diskuterar framtiden - bakom stängda dörrar

Idag håller Giron Sámi Teáhter årsmöte i Kiruna. I samband med det ska medlemmarna diskutera teaterverksamhetens framtid vad gäller organisation och språk. Både årsmötet och framtidsdiskussionen hålls bakom stängda dörrar, om ingen på mötet begär annat.

Giron Sámi Teáhters styrelse

  • Sara Larsson, ordförande
  • Siv Gunillasson, vice ordförande
  • Simon Marainen
  • Ola Stinnerbom
  • Nina Loughlin
  • Peter Åberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".