Stefan Mikaelsson. Foto: Lars-Ola Marakatt/ SR Sámi Radio
Sápmi

”Enstaka misstag raderar inte förtroendet för politiker”

1:44 min

Sametingets ordförande Stefan Mikaelsson stöttar sin politikerkollega Sten Wälitalo, trots att han blivit avskedad för fusk med tidrapporteringen från sitt jobb på LKAB.

Stefan Mikaelsson anser att enstaka misstag inte raderar förtroendet för politiker.

- Jag tycker att det är olyckligt att en ledarmot har valt att förfara så mot sin uppdragsgivare och det har ju fått konsekvenser. Men det påverkar inte ledarmotens möjlighet att kandidera. Så jag ser inte att det påverkar förtroendet i stort, om det nu inte upprepas, säger Stefan Mikaelsson.

Carl Erik Johansson förre detta ledare för underhåll på Volvo Lastvagnar säger att fusk finns överallt i större företag, man stämplar in och ut för varandra. Men det måste ändå vara upp till den personen om man kan fortsätta som politiker eller inte. Skulle man kolla alla politiker så finns det lik i garderoben hos alla och inte många skulle vara kvar. Men man har ju inte något förtroende längre för sametingspolitiker som fuskar, säger Carl Erik Johansson.

- Ingen är riktigt ren, men det är fel av en politiker att göra det. Det går ju fort att byta ut i nästa valberedning och de får ta tag i det då, säger Carl Erik Johansson.

Nyligen fick 20 personer lämna sina jobb hos LKAB efter att det avslöjats att de fuskat med tidrapporteringarna. En av de som fick sluta är Sten Wälitalo, politiker i partiet Jakt- och fiskesamerna och ersättare i Sametinget.

En av många kommentarer på vår hemsida ođđasat.se lyder så här ”dom som är med i brotts register, skall ej få syssla med politik, inom Sametinget ”. En som vill vara anonym säger att ”det är inte ovanligt att man hjälper varandra med stämpling ibland, man kanske fick fel på bilen och hann inte i tid".

- Han får väl göra avbön då i offentligheten och be om ursäkt, då må han leva vidare, säger Carl Erik Johansson.

Så det räcker med att säga förlåt och sen kan man gå vidare i samepolitiken?

- Ja det kan ju inte jag ensam avgöra, det måste massan avgöra om det räcker, säger Carl Erik Johansson.

Fråga

Politiker i Sametinget fick sparken efter fusk hos LKAB

Sten Wälitalo. Foto: Nils-Josef Labba/ SVT Sápmi

Nyligen fick 20 personer lämna sina jobb hos LKAB efter att det avslöjats att de fuskat med tidrapporteringarna. En av de som fick sluta är Sten Wälitalo, politiker i partiet Jakt- och fiskesamerna och ersättare i Sametinget.

"Politiker, du är dina väljares förebild"

#text=5500682#med på att driva ett partis politik i ett folkvalt organ. Som politiker ger dina väljare dig ett förtroende och med det följer ett ansvar som inte står skrivet på något papper: Att vara en förebild - dygnet runt". Det skriver Thomas Sarri i sin kommentar, med anledning av avslöjandet kring Sten Wälitalo, Jakt- och fiskesamerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista