Foto: Jessica Gow/ Scanpix
RUOŦŦA/ Sverige

Det skrivs ut för mycket tabletter i vården

2:40 min

Utskrivningen av antidepressiva tabletter har ökat med över 50 procent på sex år. Många riskerar att bli beroende av de piller som läkare skriver ut.

Yvonne Johansson-Larsson är en av de drabbade. Hennes son blev fast och fick mer och mer antidepressiva tabletter mot ångest.

- Jag känner mig förbannad helt enkelt, hur man kan tänka när man skriver ut sådana här preparat. De är för mig oförståeligt hur de kunde gå på en sån här nit med så lång utbildning, säger Yvonne Johansson-Larsson.

Tablettanvändningen för Yvonnes son började för 4 år sedan, då han sökte hjälp för sin depression och ångest. Istället för att få terapeutisk hjälp av vården i Kiruna erbjöds sonen antidepressiva tabletter av psykiatrin som lösning på problemet. Något som skulle resultera i ett missbruk, oavsett det så fick han utskrivet tabletter av vården i flera år.

I Sverige har användningen av antidepressiva tabletter ökat med 50 procent på sex år, och användningen av lugnande medel har ökat med 70 procent. Ett flertal gånger berättar Yvonne att hon försökt få tag på läkaren som skrev ut tabletter åt sonen, men fick till svar att det är bättre att han får tabletter genom vården än på gatan.

Fransisco Barca som är ansvarig chef för psykriatrin i Norrbottens läns landsting säger att de har blivit bättre på att ge rätt diagnos och behandla sina patienter på rätt sätt.

- Man får inte glömma att med många läkemedel så går det inte att bryta behandlingen över en natt, och då brukar man komma överens med patienten hur man gör en nedtrappning av läkemedlet, säger Fransisco Barca.

Yvonne Johansson-Larsson tar fram fyra medicinrecept som hon har sparat efter att hennes son blev utskriven från sitt andra behandlingshem mot drogmissbruket.
Tidigare hade han av vårdgivaren fått recept på två andra preparat. I det ena receptet läser hon upp att hennes son, oavsett om han var missbrukare, fick utskrivet det morfinliknande preparatet Tramadol och lugnande medlet Xanor.

Två veckor efteråt att sonen kom ut från behandlingshemmet så dog han i överdos.

I Norrbotten har tablettanvändningen ökat, på samma sätt som runt om i Sverige, och receptutskrivningar sker vanligtvis i primärvården. Det som många inte vet är att tabletterna kan vara svåra att sluta med. Som i Yvonnes sons fall så ser Barca att många unga som får tabletter istället kan behöva terapeutisk hjälp.

- Det som vi gör inom psykiatrin är att vi försöker träffa handläggare för kommunen för att bygga upp en handlingsplan, säger Fransisco Barca.

- Medan de väntar på det så skriver de kanske ut tabletter som inte hjälper alls, säger föräldern Yvonne Johansson-Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista