Mari Boine och NKRs Kringkastningsorkesteret. Foto: Sergey Gavrilov
Sápmi

Två stora artister klara för Márkomeannu

Två av de allra största artisterna i Sápmi kommer till årets Márkomeannu festival. På fredag den 26 juli står Niko Valkeapää på scenen och dagen efter är det Mari Boines tur.

Det är 28 år sedan allt startade för Mari Boine. 1985 gav Mari Boine, som kommer från Gámehisnjárga utanför Karasjok, ut sin första Lp-skiva, Jaskavuođa maŋŋa (etter stillheten).

Musiken var frisk och texterna var politiska och starka. Låten "Alla hearra" gick som en farsot genom Sápmi. Maris musik har förändrats med tiden, men populariteten är den samma.

- Vi är enormt glada och en konsert med Mari Boine slår aldrig fel. Härmed inviterar vi publiken till Márkomeannu, säger festivalledaren Runar Myrnes Balto.

Det är tredje gången som Marie Boine besöker Márkomeannu. Första gången var 1999, på den allra första festivalen. Andra gången var 2007.

Fredag 26 juli äntrar Niko Valkeapää scenen på Márkomeannu. Han är ett känt namn bland musikintresserade och kommer ursprungligen från finsk sida av Sápmi. Nu bor han i Kautokeino på norsk sida. 2012 gav Niko ut två olika slags cd-skivor, skivan "gusto", som han blev nominerad till Spellemanspriset och synthpopskivan "ÄÄ".

Medan Gusto är lugn och melankolisk, bjuder skivan ÄÄ på ljud och melodier som tar publiken med till 80-talet med fängslande elektropop. Det är detta elektropopkonceptet som Niko har med sig till årets Márkomeannu.

- Niko har fått äran att avsluta fredagskvällen på Márkomeannu. Det blir spännade att få uppleva Niko med det konceptet. Vi har vant oss att se honom hålla lugna och stämningsfulla konserter. Konserten på Márkomeannu blir nog mindre stämningsfull än tidigare, men med desto mer tryck. Det nya elektropopkonceptet är helt fantastiskt, säger Runar Myrnes Balto till NRK Sápmi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista