Sápmi Awardtältet i Jokkmokk. Foto: Anna-Maria Ahlén/SVT Sápmi.
Jåhkåmåhkke/ Jokkmokk

Mari Boine klar för Sápmi Awards

Mari Boine är klar för Jokkmokk. Hon en av stora artisterna som kommer på Sápmi Awards i Jokkmokk den 14-15 juni. Nu börjar också nomineringarna till årets tre kategorier.

Mari Boine har genom åren vunnit en massa priser för sin konstnärliga mångfald. Musiken hennes har influenser från rock, jazz och folkmusik. Andra artister som är klara är Lovisa Negga och Pavva Pittja. Fia Kaddik, projektledare och artist ansvarig, säger att det är fler artister på gång men släpper inte namnen förrän kontrakten är klara.

Nu börjar nomineringarna till årets tre kategorier och fram till den 25:e april kan du föreslå den du tycker är en värdig kandidat. Årets kategorier är mat, renskötsel och duodji/ konst/ design.

Biebmu lea Eallin heter matlagningstävlingen och finalen sker inför åskådare. För att komma till finalen krävs professionell matlagning med naturliga råvaror utan tillsatser och att man är miljömedveten och har den samiska kulturen i åtanke.

Duodji, dáidda ja hábmen, kategorin kräver skicklighet och estetik med tydlig samisk kulturell koppling i sina alster.

I renskötsel kategorin, Boazodoalli, ska man ha en god etik och djuromsorg och sätta renens bästa i första hand. Du får heller inte vara äldre än 40 år.

En expertjury kommer att välja ut sex semifinalister i vardera kategori och därefter är det upp till allmänheten att välja ut tre finalister i varje område. Helgen före midsommar finns det totalt nio finalister som tävlar om 100.000 kronor, i varje kategori.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista