Anna-Greta Carlsson Foto: Nils-Josef Labba/SVT Sápmi
Árviesjávrrie/ Arvidsjaur

"Jag har jobbat för sameföreningen i alla år och aldrig blivit kallad rasist"

1:34 min

En medlem i Arvidsjaur sameförening påstår att hon blivit kallad rasist när hon varit emot en ändring i föreningens stadgar. Förändringen handlar om att man ska öppna för att icke samer ska kunna bli ordinarie medlemmar och kunna gå med i styrelsen.

Anna-Greta Carlsson har varit medlem i Arvidsjaur Sameförening i 54 år.

–Jag tycker det är otroligt fräckt, därför att i så fall kan vi alla kallas för rasister som är med i sameföreningar som har stödjande medlemmar och inte är med i styrelsen.

Anna Greta Carlsson berättar att Arvidsjaur sameförening håller på att ändra stadgarna för föreningen. Ett förslag är att icke samer också kan bli ordinarie medlemmar i föreningen. I gällande stadgar står det att det bara är samer som kan bli ordinarie medlemmar, övriga kan bli stödjande medlemmar. 

 –Ja, Bernt Lundberg som satt i styrelsen, han reste sig upp och var alldeles röd i ansiktet av ilska och kallade mig för rasist, säger Carlsson om händelsen på årsmötet.

Styrelseledamoten Bernt Lundberg säger att han inte har sagt det Carlsson påstår, men det är rasistisk att bara samer kan vara ordinarie medlemmar i föreningen.

– Jag sa till henne att det är rasistisk, det är bakåtvänd rasism att utesluta de som är mindre samer och de som inte är samer alls, säger Lundberg.

Även andra medlemmar som deltog på årsmöte upplevde Lundbergs agerande som obehagligt och Anna-Greta Carlsson får associationer tillbaka till skoltiden.

 –Jag kan inte säga hur de kändes, men jag har jobbat för sameföreningen i alla år och aldrig blivit kallad rasist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista