Anna-Greta Carlsson är starkt emot att alla kan bli medlem i Arvidsjaurs sameförening. Foto: Nils-Josef Labba/ SVT Sápmi
Árviesjávrrie/ Arvidsjaur

Arvidsjaur sameförening moderniserar stadgarna

1:57 min

Arvidsjaur sameförening håller på med att revidera föreningens stadgar.Bland annat föreslås det att alla kan bli medlem i föreningen, både samer och ickesamer.

Anna-Greta Carlsson är 71 år gammal och hon varit medlem i Arvidsjaur sameförening sedan hon var 16 år. Hon är starkt emot att alla kan bli medlem i föreningen. Samerna blir i minoritet och därmed förlorar samerna beslutsrätten i sameföreningen.

- På det viset förlorar vi beslutanderätten i sameföreningen, och på det viset är det inte längre en sameförening, då kan vi kallas interesseförening, säger Anna-Greta Carlsson.

Arvidsjaur samerförening har satt i gång arbetet med att ändra stadgarna. Bland  annat föreslås att ickesamer också kan bli ordinarie medlemmar i föreningen och därmed kunna väljas in i styrelsen. I gällande stadgar står det att bara samer kan bli ordinarie medlemmar, övriga kan bli stödmedlemmar.

Olof Granberg är ordförande i sameföreningen och han berättar att man sedan början av 2012 har arbetat med att förändra stadgarna för föreningen. Han berättar att enligt föreningens stadgar, så måste två årsmöten vidta ändringarna, årets årsmöte var den förste och först till näste år träder dom i kraft.

- Vi vil ändra stadgarna, för att det är gammal skrivning på stadgarna, med den skrivningen utesluter vi samer som inte verkar inom skogssamebyarna i Arvidsjaur, vi utestänger övriga samer, säger Olof Granberg.

I det nya förslaget står det att "medlemskapet är öppet för alla samer, samt övriga personer som tillvaratar och främjar samernas intresse", ordförande Granberg säger att man önskar att ha med personer som stödjer samer, men också av andre viktige grunder.

- Och dels, när man söker statliga medel så kan man inte utestänga någon i det svenska samhället, säger Olof Granberg.

Men Anna Greta Carlsson är tveksam till det nya förslaget.

- Nog är det bra, om det slutar med det, men det är deras interessen vi allihop ska företräda, säger Anna Greta Carlsson.

"Jag har jobbat för sameföreningen i alla år och aldrig blivit kallad rasist"

En medlem i Arvidsjaur sameförening påstår att hon blivit kallad rasist när hon varit emot en ändring i föreningens stadgar. Förändringen handlar om att man ska öppna för att icke samer ska kunna bli ordinarie medlemmar och kunna gå med i styrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista