Få hatbrott i Norrbotten

Antalet hatbrott i Norrbotten har minskat de senaste åren. Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet för 2011, har Norrbotten lågt antal anmälda hatbrott i jämförelse med resten av landet. 

Förra året registrerades 120 hatbrott hos polisen i Norrbotten, jämfört med 196 hatbrott 2008. Det största andelen anmälningar är inom kategorin främlingsfientliga/rasistiska brott.

För att vara ett hatbrott ska motivet vara att kränka någon på grund av etnicitet, sexuell läggning eller liknande.  

Sex polismyndigheter i landet har inspekterats av Rikspolisstyrelsen för att se deras förmåga att upptäcka och utreda hatbrott. Faktorer som gör att hatbrott kan upptäckas och bekämpas effektivt är bland annat att det ska finnas en tydlig strategisk inriktning mot hatbrott, att det redan vid utredningsprocessen ska uppmärksammas om det finns eventuelle hatbrottsmotiv samt att medarbetarnas kompenes om hatbrott stärks. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista