Junselevargen

Vargtiken får stanna kvar i sitt revir

Vargtiken som förorsakt mycket problem för samebyarna i Junseleområdet får vara kvar i sitt revir. 

Vargtiken som flyttats från renbetesområdet fyra gånger och varje gång återvänt får nu stanna i sitt revir, åtminstone till hösten. Det säger Naturvårdsverkets viltsamordnare Ruona Burman.

– Vi förutsätter att hon kommer att hålla sig i sitt revir. Nu har ju renarna dessutom fraktats till fjällen, säger Ruona Burman till Allehanda.se.

I december kommer renarna tillbaka till området. Naturvårdsverket är medveten om att problemen kommer att bli densamma som tidigare om vargtiken är kvar i området. Men vad som kommer att ske till hösten är ännu inte klart. 

Ruona Burman anser att trots att frågorna kring vargen har varit besvärliga så har dialogen mellan de berörda samebyarna, länstyrelsen och Naturvårdsverket varit god. Jenny Wik Karlsson, jurist vid Svenska samernas riksförbund håller med.

– Vi har försökt hitta gemensamma lösningar utifrån givna förutsättningar i en bra process. Sen är vi naturligtvis inte nöjda med de skador som vargen orsakat, säger hon till Allehanda.se.

Naturvårdsverkets regeringsuppdrag, att bevara den genetiskt viktiga vargtiken, tar slut den 31 maj. Då ska uppdraget redovisas till Miljödepartementet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista