1 av 3
2 av 3
3 av 3
SAMETINGSVALET 2013

Förtroendet för Sametinget sjunker visar ny opinionsundersökning

"De handlar inte om politik, ofta går de över på personangrepp"
1:54 min

Förtroendet för Sametinget sjunker kraftigt - det visar en färsk sifoundersökning.
Inför valet 2009 svarade 23 procent att de har lågt eller mycket lågt förtroende för Sametinget - nu är andelen 36 procent.

Sifo har för SR Sámi Radios och SVT Sápmis räkning intervjuat 500 personer från Sametingets röstlängd - en av frågorna handlar om förtroendet för Sametingets politiska arbete.

Inför valet 2009 svarade 18 procent att de har ett högt eller mycket högt förtroende för Sametinget - motsvarande siffra nu är 14 procent.

2009 var 23 procent missnöjda med Sametinget - nu är detta nere på 36 procent.

Detta missnöje återspeglades också när Sameradion besökte Karesuando strax före påsk - renskötaren Per-Johannes Kuhmunen var så missnöjd att han inte ens tänkte rösta.

- Jag har inget förtroende för Sametinget. De verkar ju till och med köra rennäringen i botten, sa Kuhmunen.

Henrik Gustav Påve tänker förvisso rösta, men sa också:

- Man har väl inte så stort förtroende för Sametinget. Det verkar inte hända så mycket, sa Påve.

Sametingets senaste mandatperiod har präglats av en stor turbulens. Inget parti har kunnat leda Sametinget med en stablil majoritet i ryggen - trots att fyra olika konstellationer med tre olika styrelseordföranden har försökt.

Men trots de sjunkande förtroendesiffrorna så är det inga bottennoteringar som redovisas.

Vid en opinionsundersökning år 2000 svarade nästan över hälften av de tillfrågade att de hade ett negativt förtroende för Sametinget.

Även då präglades Sametingets politiska arbete av starka inre motsättningar - den styrande koalitionen med Renägarförbundet i spetsen hade på grund av flera politiska avhopp ingen egen majoritet och det rådde politiskt dödläge under hela mandatperioden.

Efter valet 2001 blev det maktskifte och Samelandspartiet med Lars-Anders Baer vid rodret lyckades ro ihop en stabil politisk ledning med en stark majoritet i ryggen.

Detta märktes också i opinionssiffrorna - Sametinget har aldrig haft så starka förtroendesiffror som vid opinionsundersökningen 2005.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".