Anders-Erling Fjällås, ordförande i Semisjaur-Njarg. Foto: Anna Sunna.
Rovdjursförvaltning

Nya instruktioner försvårar för renskötarna

1:15 min

Nya instruktioner för kvalitetssäkring av järv- och lodjursföryngringar försvårar för renskötarna. Semisjaur- Njarg är en av de samebyar som lägger ner mest pengar på rovdjursinventeringar.

Ordförande Anders Erling Fjellås är rädd att de nya instruktionerna kommer att skjuta kostnaderna i taket.

-Det är  ju det som är bekymret, du måst dit, men du vet ju också på det att stör du hon för mycket då löper du en överhängande stor risk att hon flyttar och och då får du börja om igen, säger Anders Erling Fjellås, Semisjaur-Njarg.

För att kvalitetssäkra en ny järvlya krävs inom 3 veckor 4  besök vid lyan för att konstatera spår efter rovdjuret, Tidigare krävdes 3 besök.

Om terrängen är oframkomlig är det upp till tekniken att ge resultat-  Länsstyrelsen sätter då upp en kamera vid lyan. Lyckats man inte säkerhetsställa järvlyan kan efterkontroller göras på barmarksperioden.

- Alla nya föreskrifter som kom gör bara  ju att det blir mer och mer tillkrånglat för att få dem godkända.

Radien för lodjursreviren har även ökats med 8 kilometer. Misslyckas särskiljning av spåren räknas spår inom 3,2 mil som samma föryngring. Forskning visat att lodjuren rör sig över större områden. 

- där har du återigen det är  ju mer ett trixande med siffror, man vill inte öka rovdjursersättningen utan istället verkar det ju som man tjorvar till inventeringsföreskrifterna så mycket för att få ner antalet föryngringar, man vill inte ha det faktiska antalet föryngringar på papperet,  säger  Anders Erling Fjellås.

De nya instruktionerna trädde i kraft 1 januari 2013.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista