Sametingsvalet 2013

Utsi: Många styrelsebyten orsak till lågt förtroende

Sametingets styrelseordförande Per Mikael Utsi menar att mandatperiodens många styrelsebyten gjort attväljarnas förtroende för Sametingets arbete har minskat kraftigt. Men lågt förtroende är inget som oroar Lars Paul Kroik, Albmut.

Lars-Paul Kroik ser istället det här som en naturlig del av ett systemskifte och menar att så snart som valet är över så kommer allt att ordna sig.

 – Det här är inget märkligt, utan folk måste stabiliseras mer i frågan om systemändringar. I framtiden är jag helt övertygad om att allt kommer att förbättras , säger Lars Paul Kroik om det förlorade förtroendet.

Väljare uttrycker ett stort missnöje för sametinget, där bland annat Sametingets arbete med rennäringsfrågorna kritiserats högt.

En färsk opinionsundersökning som Sameradion och SVT Sápmi låtit SIFO genomföra visar att 36 procent av väljarna har lågt förtroende för Sametingets arbete den gångna mandatperioden. Inför valet 2009 var motsvarande siffra 23 procent.

Lars Paul Kroik menar att det han kallar för trendbrott kan vara boven i varför Sametinget är i en vacklande position. Med trendbrott menar han att samer utanför samebyn ska ha samma rättigheter som dagens samebymedlemmar, något som har skapat en turbulens i Sametinget och bland renskötare, menar Kroik.

 – Det här kommer att hålla i sig ett tag tills väljarna har stabiliserat sig och valt utveckling för Sametinget, säger Kroik.

Under mandatperiodens fyra år har Sametinget haft fyra olika styrelser och mycket av Sametingets politiska arbete har bliit eftersatt. Det kan vara en av orsakerna till varför Sametinget har tappat i förtroende bland väljare, menar styrelseordförande Per Mikael Utsi, Guovssonásti.

 – Efter allt som har hänt så förstår jag varför förtroendet minskat, säger Per Mikael Utsi.

 Hur har väljarnas låga förtroende påverkat dig?
 – Det har påverkat mig hela tiden, för nu kan jag själv se att det inte är bra för Sametinget att jobba på det här sättet. Nu måste ledande politiker ändra på arbetssättet så att Sametinget kan öka förtroendet igen, säger Per Mikael Utsi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista