1 av 2
2 av 2
Sametingsvalet

Jakt- och fiskesamerna största partiet i Sifoundersökning

"Vi är ganska breda och inte bara inriktade på rennäringen"
1:57 min

Om det vore sametingsval idag, skulle Jakt- och fiskesamerna med stor marginal bli största parti - med dubbelt så många röster som näst största parti Samelandspartiet.
Det visar en opinionsundersökning som SIFO gjort på uppdrag för Sameradion och SVT Sápmi.
Men 41 procent är fortfarande osäkra.

- Det låter ju mycket positivt, men trots det ska man ju inte tro att man är i hamn i alla fall. Man får se efter valet, säger Urban Wennberg, styrelseledamot i Jakt- och Fiskesamerna

Varför tror du att Jakt- och Fiskesamerna ligger i toppen?
- Vi är ju ganska breda och inte bara inriktade på rennäringen. Vi vill försöka få ett brett urval av allt som är samiskt, Urban Wennberg, styrelseledamot och kassör i Jakt- och Fiskesamerna.

SIFO-undersökningen är baserad på svar från 500 väljare och genomförd mellan 26 mars och 10 april.

41 procent av väljarna svarar att de inte vet hur de skulle ha röstat om det vore val idag.

Men av de som vet, så svarar en av fem väljare - eller 19 procent att de röstar på Jakt- och fiskesamerna.

Näst störst skulle Samelandspartiet bli med 9 procent av rösterna och trea Min geaidnu med åtta procent.

Men för partiet Samerna går det sämre. Partiet skulle bli näst minst - bara 2 procent skulle röstat på Samerna om det vore val nu. Men trots det så är partiets ordförande Anders Kråik inte orolig.

- Det ser ut som vanligt, som det alltid gör för oss inför stundande val. Vi ligger alltid väldigt lågt i opinionsundersökningarna. Ändå så kan vi konstatera sedan 1993 att partiet har ökat sitt väljarstöd vid varje sametingsval.

Så du är inte orolig?
- Givetvis är det bekvämt om man känner ett större stöd, men vi företräder också väldigt starkt de rättighetsmässigt svaga grupperna, som kanske inte vill blottlägga var man står. Utan de gör det först när de tryggt och anonymt kan ge en röst antingen via post eller på valdagen, säger Anders Kråik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".