Härjedalen

Avtal med samebyarna om större betesmark

Mittådalens, Tåssåsens och Handölsdalens samebyar får tillgång till ytterligare 70 000 hektar vinterbetesmarker i södra och östra Härjedalen.

Det är Skogsföretaget Bergvik Skog som träffat avtal med samebyarna om större betesmark. rapporterar P4 Jämtland

Avtalet kommer att underlätta för både skogs- och rennäringen då den utökade betesarealen skapar förutsättningar för ökad flexibilitet för renägarna i förhållande till åtgärder i skogsbruket.

- Efter många år av gott samarbete är det ett naturligt steg för Bergvik Skog att upplåta ytterligare marker för renbete, säger Mikael Perérs, fastighetschef på Bergvik Skog.

– Den större betesarealen skapar förutsättningar för rotationsbete och totalt sett ett lägre betestryck, vilket i sin tur ger bättre bete och produktion, säger Richard Åström, ordförande för Handölsdalens sameby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".