1 av 3
2 av 3
3 av 3
Sápmi

Majoriteten vill ha kvar rennäringsfrågor hos sametinget

2:10 min

En majoritet av sametingsväljarna vill att Sametinget även fortsättningsvis ska ha ansvar för rennäringsfrågor. Det visar en opinionsundersökning som SIFO gjort på uppdrag av Sameradion och SVT Sápmi.

Sedan tidigare har ju Svenska Samernas riksförbund tillsammans med samebyarna krävt att  ansvaret för rennäringsfrågan flyttas från sametinget, eftersom man är missnöjd med hur tinget sköter frågorna.

-De är väl frågan vad dom har för information. Om de känner till hur sametinget har hanterat de här frågorna som myndighet då är jag inte säker på att dom hade haft samma uppfattning, säger Jörgen Jonsson, ordförande i SSR, angående att de flesta väljarna vill behålla rennäringsfrågor på sametinget.

Sen sametinget fick ansvaret för rennäringsfrågorna från länsstyrelserna och jordbruksverket har åsikterna skiftat vilt om sametinget har det rätta kvalifikationerna för att ansvara för frågorna.

Bland annat kritiseras Sametinget hårt av SSR och samebyarna som har lagt fram ett förslag om en ny myndighet som enligt dom gynnar rennäringens framtid. Trots den kritiken, så visar SIFOs  opinionsundersökning alltså att 65 procent av väljarna i  röstlängden tycker att rennäringsfrågan ska hanteras av  sametinget som central förvaltningsmyndighet. 

Kirunas tidigare kommunalråd Lars Törnman är också med i röstlängden och han är av samma åsikt:

-Det som tillhör den samiska verksamheten ska  självfallet sametinget ta de slutliga beslutet, säger Lars Törnman.

500 stycken ur röstlängden har deltagit i opinionsundersökningen och en tredjedel är positiva till att sametinget sedan några år är central förvaltningsmyndighet för rennäringsfrågor - och lika många tycker att det är negativt. Men 65 procent vill ändå alltså behålla rennäringsfrågorna på sametinget.

Jörgen Jonsson, ordförande för SSR tycker att det ger en bild av att många inte känner till sametingets rennäringspolitik:

- Om man ser under hela den här mandatperioden tycker jag att dom driver för lite politik. Dom borde driva mer framåtriktad samisk politik som folkvalt organ, säger Jörgen Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista