1 av 2
Bitar av lerduvor och tomhylsor som plockats upp Foto: Marja Påve/SVT Sápmi
2 av 2
Laevas ordförande Tor-Erik Huuva vid gärdesanläggningen Foto: Marja Påve/SVT Sápmi
Giron/Kiruna

Lerduvor skräpar ner rengärdesanläggning

Laevas sameby har i flera år haft problem med att man använder deras gärdesanläggning vid Kalixforsskjutfält, väster om Kiruna, till lerduveskytte, men i vår har problemet eskalerat, då nedskräpningen varit värre än förut. Det har lämnats kvar bitar av lerduvor, tomhylsor och kartonger över hela parkeringen och rengärdet.

- Våran gärdesanläggning har blivit skjutbana, säger Laevas samebys ordförande Tor-Erik Huuva. 

Samebyn möttes i vår av synen att parkeringen vid rengärdet var full av krossade lerduvor, tomhylsor, samt kartonger. Man har varit tvungen att lägga in arbetsinsats för att försöka städa upp, men det är svårt, då tomhylsor och lerduvebitar ligger överallt.

- Det här förstör naturen och det är ju farligt för djur, hundar kan skadas om de trampar på de vassa bitarna, säger samebyns ordförande Tor-Erik Huuva.

Laevas sameby har informerat Kiruna kommun om nedskräpningen. Kommunen har besökt platsen och ska nu undersöka vilket ansvar kommunen har och vad de ska göra i saken.

- Det som är kommunens ansvar är det som rör miljön och här handlar det om miljöförstöring, säger ordförande för miljö-och byggnadsnämnden Per-Gustav Idivuoma.

Förutom nedskräpningen har också grinden till rengärdet skjutits sönder, detta medför extra utgifter för samebyn då en ny grind måste på plats. Rengärdesanläggningen används regelbundet av samebyn året runt. Den ligger lättillgängligt just vid vägen och det är nog en av orsakerna till att man använt anläggningen vid skytte, tror Tor-Erik Huuva.

- Vi ska nu i första hand sätta upp förbudsskyltar vid anläggningen, en vägbom kanske också är ett alternativ, säger orförande Tor Erik Huuva.

Saken är i dagsläget inte polisanmäld, man väntar på svar från kommunen om åtgärd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".