Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
SAMETINGSVALET 2013

Sametingets nya ledamöter

Publicerat fredag 31 maj 2013 kl 11.38
1 av 3
Matti Berg Foto: Privat
2 av 3
Anne Madeleine Utsi Kuhmunen Foto: Privat
3 av 3
Johan Skogsfeldt Foto: Privat

Sametingets sjätte mandatperiod drar i gång i augusti. Av Sametingets 31 ledamöter är det tolv som för första gången fått egna mandat i Sametinget. Sju av dem är helt nya i sametingspolitiken och har inte suttit med som ersättare tidigare. Vi har pratat med några av dem, om vad de vill jobba med och vilka förväntningar de har på sametingsarbetet och den här mandatperioden.

Anne Madeleine Utsi Kuhmunen, mellanstadielärare och lärare i nordsamiska i Arjeplog, ny ledamot för Guovssonásti.

Du är helt ny i sametingpolitiken och är nu inkryssad som ledamot, hur känns det?
– Jätteoväntat, jag fick reda på det genom ett grattis-sms från en kompis. Jag hade bara varit inne och kollat valresultatet. Jag blev väldigt förvånad, hade inte räknat med att komma in. Men det känns spännande och roligt.

Vad kommer du arbeta för?
– Vi måste stärka rennäringen. Renskötarna är en minoritet både i sametinget och i det samiska samhället, därför måste vi stärka rennäringen och ge renskötarna bättre förutsättningar.

Jag vill också lyfta fram det sametinget gör och har gjort som är bra, bland annat jobbet om toleransnivåer. Språkfrågorna är viktiga. Jag är själv lärare, arbetar dagligen med de här frågorna och vet om svårigheterna bland annat när det gäller att få tag på modersmålslärare. Jag vill uppmuntra fler unga att läsa samiska.

Vad har du för förväntningar?
– Vet inte, men många nya har kommit in, som inte är så insatta i det som hänt och inte varit inblandade i de konflikter som varit. Den bild man fått är i alla fall att det varit mycket konflikter och jag tror att alla är less på det nu. Det verkar som att alla vill lämna det bakom sig och nu ska vi hitta gemensamma vägar för att arbetet ska kunna genomföras.

Hildning Andersson, Turist värd i Arjeplogs fjällen, bosatt i Tjärnberg, ny ledamot för Jakt och fiskesamerna.

Det är första gången som du är vald som ledamot, Hur känns det?
– Det känns bra, för det visar sig att folk uppskattar en.

Vad är det du kommer arbeta för i sametinget?
– Jag har hela tiden sagt att mina hjärtefrågor är att jobba för jämnlikhet för den samiska befolkningen. Jag vill att det ska bli rättvist för alla.

Men hur tänker du jobba för det här?
– Det finns alltid vägar att gå och dem ska jag tänka ut. Det gäller först och främst att nå ut till folket som tror på en, som är närmast mottaglig för nya grejer.

Mandatperioden drar igång på hösten, vad förväntar du dig?
– Förväntingarna är att det ska bli en viss förändring. Naturligtvis vill jag att det blir ett gott sammarbete mellan övriga partierna. Att det blir så många som möjligt som vill arbeta åt samma håll eller åtminstonde förstå varandra.

Hur tänker du då, vad kan du ge åt sametinget?
– Det jag vill är att jobba flitigt med aktuella frågorna så att det kan bli jämnlikhet inom det folkgrupper som berörs.

Johan Skogsfeldt, bosatt i Purnu, Entreprenör och renskötare, ny ledamot för skogssamerna.

Hur känns det att bli framröstad till ledamot?
- När jag ställt upp och kandiderat mig, så känns det bra att bli vald.

Vad kommer du arbeta för?
- För att kunna åstadkomma något så är stabiliteten i tinget behövande. jag tycker att Sametinget behöver fler förnyelser bland ledamöterna som blandas då med det gamla. Så nytt är viktigt för sametinget. Först och främst tänker jag att stabiliteten är viktigt att jobba vidare på och när jag själv är renskötare så det också viktigt med rennäringsfrågor och rovdjur. Men högst upp på agendan ligger rättighetsfrågor, både innaför och utanför samebyarna.

Hur ska du arbeta för det här?
– Det har jag inte svar på nu när jag nyss blivit vald och jag har inte ännu hunnit prata med partiet. Det får man återkomma med.

Vad har du för förväntningar för kommande mandat perioden?
– För min egen del så är mina förväntningar att det blir lärorikt och att man lyckas åstadkomma med det man vill. Att man också lyckas få ett bra sammarbete med mina kollegor.

Matti Berg, turistföretagare, Kiruna. Ny ledamot för Samelandspartiet.

Hur känns det att bli vald till ledamot?
– Det var väl det man inte hoppades på men det känns bra. Så nu kan man fortsätta jobba på den nivån så att säga och fortsätta jobba med frågorna som jag brinner för.

Vad kommer du arbeta för och vad innebär det för dig?
– Jag har mina frågor som jag brinner för och det är markanvändning och rättigheter för land och vatten. Det är något som jag kommer att driva som ledamot. Sen också att hitta konstuktiva lösningar så att vi får ett parlament som verkligen blir stark mot regeringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".