1 av 5
Flugparadis i hettan bakom hotellet i Karesuando. Foto: Lars-Ola Marakatt
2 av 5
Soptunna med matrester utanför hotellet i Karesuando. Foto: Lars-Ola Marakatt.
3 av 5
Glasflaska och cigaretter slängda på marken utanför hotellet i Karesuando: Foto: Lars-Ola Marakatt.
4 av 5
Över två månader gammal mjölk bakom hotellet i Karesuando. Foto: Lars-Ola Marakatt.
5 av 5
Sopor utanför hotellet i Karesuando. Foto: Lars-Ola Marakatt

Hotellägare anmäls för nedskräpning

Flugorna har kalas kring soporna kring det stinkande hotellet i Karesuando. Och nu har många reagerat och anmält det engelska företaget som sedan i vinter tar turister till hotellet.
– Det ser ut som en soptipp, säger Ingegerd Nilimaa

– Det är tur att man inte bor i närheten, säger Örjan Naanisvaa.

Ifjol anmäldes 5500 miljöbrott men bara fem procent av anmälningarna ledde till fällande domar. Och oftast var det företag som anmäls. Hotellet i Karesuando ägs sedan ett år tillbaka av Santa Safari som tar engelsmän och andra till Karesuando för att uppleva jultomten och riktig vinter. De medger nu att de inte ser bra ut och att de ska betala kommunen extra för att få bort soporna så fort som möjligt. Men trycker samtidigt på att kommunen misskött sig och missat att hämta soporna då och då. Bland annat i veckan. Då en kommunikationsmiss från kommunens sida gjorde att sopbilen inte hämtade soporna.

– Industribråte ska vi betala för att hämta bort. Men vi tycker inte kommunen skött sitt jobb ordentligt. De ska tömma varannan vecka men inte gjort det i vinter, säger Penny Zaglaridou som är platschef på Santa Safari.

– Vi har hämtat varannan vecka, De har påtalats att ha fler kärl men de har haft egna kärl. De tömmer inte vi. Det åligger fastighetsägaren att ha kärl för deras sopmängd, säger Christer Roos, avdelningschef på Logistik på tekniska verken i Kiruna.

Om de beställer en extra tömmning hämtar ni deras sopor då?


– Ja det löser vi, säger Christer Roos.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".