Same Ätnams nye ordförande Peter Rodhe gläds åt förtroendet han fått av landsmötet. Foto: Katarina Hällgren/Samefolket
Piteå

Rodhe vid rodret i Same Ätnam

Organisationen Same Ätnam har valt Peter Rodhe till ny ordförande. Han efterträder Lars-Nila Lasko som avsade sig uppdraget innan jul. Rodhe säger att det blir nedskärningar eftersom Sametinget minskat verksamhetsstödet och största utmaningen blir därför att effektivisera arbetet i organisationen.

Same Ätnams landsmöte som hölls i Piteå valde enhälligt Peter Rodhe till ordförande.

 – Jag är glad att jag fick förtroendet av landsmötet.

Rodhe säger vidare att han kommer att fortsätta på organisationens inslagna linje att engagera sameföreningarna mer.

 – Deras stöd är enormt viktigt Same Ätnams verksamhet och för att vi ska kunna driva alla organ och stiftelser.

Same Ätnam hade ett stormigt år i fjol, särskilt under hösten nådde problemen sin kulmen. Organisationen lyckades inte få tillstånd ett landsmöte vilket innebar problem att få verksamhetsstöd från Sametingets kulturnämnd. För att få verksamhetsstöd måste godkända årsmöteshandlingar vara inskickade i tid.

Ett tag fanns farhågor om att organisationen skulle tvingas lägga ner sin verksamhet. Men efter begäran om anstånd med handlingarna så kunde Same Ätnam tillslut genomföra ett årsmöte, skicka in handlingarna och få beviljat verksamhetsstöd för 2013.

Men inte nog med det. I november framkom att organisationen hade fått bidrag från Sametinget till en slöjdutställning tillsammans med Arvidsjaurs sameförening. Det visade sig dock att utställningen aldrig genomfördes och Same Ätnam betalade senare igen bidragen till Sametinget.

Dåvarande ordföranden Lars Nila Lasko anklagades för att medvetet ha försnillat pengarna. Men Piteå-Tidningen som skrev om saken saknade grund för uppgifterna och har också fått kritik från Pressombudsmannen för publiceringarna.

Efter kontakter med övriga styrelsen tog Lasko först time-out från ordförandeuppdraget. Senare meddelade han att han avgår, med motiveringen att uppgifterna i tidningsartikeln inte ska användas i "ytterligare illegala samepolitiska syften, samt splittra Same Ätnams kommande landsmöte, medlemmar och organisation."

Same Ätnam valde efter det en interrimstyrelse med ett tillfälligt och delat ordförandeskap mellan Peter Rodhe och Kristina Larsgren.

Men nu har landsmötet alltså valt fast styrelse och Rodhe till organisationens ordförande. Rodhe säger också att de kommer att försöka rekrytera fler kompetenta personer till organisationen.

I övrigt menar han att hans uppdrag framöver blir att effektivisera organisationen, på grund av fördyringar under 2013 i kombination med sänkt verksamhetsstöd från Sametingets kulturnämnd. Same Ätnam fick förra året 322 000 kronor och för 2013 blev det en sänkning till 257 000 kronor.

– Vet ej hur Sametinget tänker sig att vi ska hålla tillräcklig kvalitet i riksorganisationens arbete med den nuvarande nivån. Vi har redan gjort stora nedskärningar och det är mer att vänta, det blir en tuff och utmanande uppgift för nya styrelsen, säger Peter Rodhe.

Peter Rodhe

Ålder: 41

Bor: Täby

Yrke: Konsult, Medicine doktor

Tjänar (2012): 455 000

Aktuell: Ny ordförande i Same Ätnam. (Även kandidat i sametingsvalet för partiet Albmut.)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".