Dessa skador har gjorts av fyrhjulingar i Norrbotten. Arkivbild: SVT.
Västerbotten

1,7 miljoner kronor ska minska skador från fyrhjuling

Länsstyrelsen i Västerbotten har fördelat drygt 1,7 miljoner kronor för att minska skadorna på barmark då renskötare kör med fyrhjulingar. Pengarna kommer från Naturvårdsverket och ska användas för att begränsa markslitaget.

Sju samebyar i Norrbotten får dela på pengarna som går till att spånga och förstärka leder på platser som känsliga våtmarker.

– Det är roligt att se vad pengarna kan ge i miljönytta, säger Anna Wenngren, handläggare på länsstyrelsen i Västerbotten.

De samebyar som beviljas pengar har först kartlagt sina viktigaste transportleder i en plan, en så kallad terrängkörningsplan.

– Vi har under flera år sett ett stort intresse och engagemang i samebyarna för att begränsa skadorna från renskötselns barmarkskörning.

Länsstyrelsen har delat pengar till dessa åtgärder de senaste fem åren. Majoriteten av de 33 fjällsamebyar har idag terrängkörningsplaner som en del i sitt miljöarbete, berättar Anna Wenngren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".