Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Foto: Janerik Henriksson/ Scanpix.
Sjaunja

Tillåtet skjuta björn i naturreservat

Renskötselrätten gäller i Sjaunja naturreservat, det slår hovrätten för övre Norrland fast i en dom och friar en renskötare efter att ha skjutit en björn i naturreservatet.  

-Det känns djävulskt bra, vi har fått tillbaka våra rättigheter, vi får jaga björn i naturreservat under jakten, berättar Bengt-Erik Pittja.

Bengt-Erik Pittja, renskötare från Gällivare, i Unna Tjerusj sameby, blev dömd till dagsböter i tingsrätten för två år sedan för att ha brutit mot områdesbestämmelserna när han under älgjakten 2009 sköt en björn i Sjaunja naturreservat. Det var under ordinarie jakttid på björn och han anmälde själv till polisen att han skjutit björnen.

Länsstyrelsen i Norrbotten gjorde sedan en anmälan då det enligt områdesbestämmelserna inte var tillåtet att skjuta björn i området utan tillstånd från länsstyrelsen.

- Det var ju lite vånda först men ju längre tid som gått så har jag förstått att det här handlar om våra rättigheter, att det är våra rättigheter som stått på spel, säger Bengt-Erik Pittja

Britta Wännström avdelningschef på miljöavdelningen vid länsstyrelsen i Norrbotten kan inte säga vad domen innebär då hon inte läst den än, men berättar att de har i större utsträckning erkänt renskötselrätten i naturreservat och nationalparker de senaste åren, efter samråd i Laponiaprocessen.

- Det är fortfarande inte tillåtet att jaga björn i Sjaunja, men nu står det i föreskrifterna för reservatet att det är tillåtet för renskötande samer i berörda samebyar att genomföra åtgärder som annars kan betraktas som stridande mot reservatföreskrifterna.

Hovrätten konstaterar att länsstyrelsen har ändrat föreskrifterna och att Bengt-Erik Pittjas handlande ska dömas enligt de nya föreskrifterna. Han frias och hovrätten skriver också att renskötselrätten gäller och att licensjakt på björn får anses vara tillåten i området:

”Åklagaren har inte på något sätt bemött Bengt-Erik Pittjas påstående om att licensjakt på björn skulle vara tillåtet i reservatet för renskötande samer eller kommit med någon utredning som visar att påståendet är felaktigt. Under sådana förhållanden finner hovrätten att sådan licensjakt på björn inom det aktuella området numera får anses tillåten.”

Åklagaren i ärendet Christer B Jarlås anser att det är en riktig dom då reglerna är ändrade under ärendets gång, men han är tveksam till vad domen innebär för framtida licensjakt i Sjaunja

- Det är lite oklart skrivet. Det är Länsstyrelsens bestämmelser som gäller, jag rekommenderar att man alltid kollar med Länsstyrelsen.

Lisa Länta, advokat i ärendet, tycker att hovrätten är tydlig i det de skriver.

- Det är en enig hovrätt, och domen är viktig då den visar på styrkan i renskötselrätten. Visst har reglerna i reservatet ändrats, men det viktigaste är att hovrätten skriver att renskötselrätten gäller och därmed också licensjakt på björn.

Hon poängterar att domen gäller Sjaunja naturreservat, men tror att den kan ha betydelse i frågor som rör även andra naturreservat och naturskyddsområden. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".