Håkan Jonsson, Jakt och fiskesamerna. Foto: Sophia Rehnfjell
Sametinget

Jonsson siktar mot toppen

"det är ju alla politikers dröm"
1:26 min

Håkan Jonsson, Jakt och Fiskesamernas partiledare siktar på styrelseordförandeposten i Sametinget.

- Ja, det är ju så klart att det är alla politikers dröm, jag ser ju att det skulle vara otroligt spännande, säger Håkan Jonsson.

Jakt och Fiskesamerna avsikt att driva igenom de frågor de lovade inför valet. Det första Håkan Jonsson vill jobba med är att förstärka den politiska delen och få ett närmare samarbete med Sametingets kansli. Han tycker att en heltidsanställd är på tok för lite.

-Jag vet ju själv mina egna begränsningar, man behöver ett stöd, ett bredare stöd för att fungera, för att det ska bli ett bra fungerande arbete. Jag är av den inställningen att vill jag ta på mig något så vill jag att det ska bli bra, säger Håkan Jonsson

Ordförandeposten är vad Jakt och Fiskesamerna siktar efter men ännu har inga större samtal skett med de övriga partiledarna. För posten krävs stöd av 16 ledamöter, Jakt och fiskesamerna har själva nio mandat efter valet.

Vad tror du om förutsättningarna för dig?

Ja, de är ju inte glasklar, det kan jag ju säga, men jag tror att efter diskussioner med andra partier så tror jag att vi kan få en majoritet som är stabil och framförallt ett Sameting som fungerar bra i fyra år framåt, säger Håkan Jonsson, partiledare Jakt och Fiskesamerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".