Jåhkåmåhkke/ Jokkmokk

Magra protester mot gruvstart i Kallak

"Ingen munter tillvaro"
2:00 min

Aktivister som vill bevara Kallakområdet fritt från gruvbrytning skulle igår kväll bosätta sig i området för att protestera mot företaget Beowulf Mining och starten av gruvbrytning. Det handlar om 3000 ton järnmalm som ska brytas och transporteras till Finland. Men den stora aktivistvågen uteblev, däremot tog sig tre tappra Jokkmokksbor till Kallakområdet för att visa sitt stöd.

Leif Öhman, boende i Myggholmen strax utanför Randijaur, är en av dem som berörs av gruvverksamheten.

 – Vi bor ju 75 meter från landsvägen där alla transporter ska gå, det innebär ju ett ständigt buller, damm och påverkan på naturen, det blir inte roligt att bo kvar här, säger Leif Öhman.

Leif Öhman ordnar färd för de aktivister som kommer till Jokkmokk för att protestera för gruvöppningen i Kallak området.

Han bor i ett rött hus strax utan för Randijaure, några mil utanför Jokkmokk och berörs alltså själv av gruvetableringen, då hans hus enbart ligger 75 meter från vägen där malmtransporten kommer att ske i lastbil i sommar, i riktning mot Finland.

Hittills har enbart tre aktivister varit på plats i Kallak, men det oroar inte Leif som menar att protesterna kommer att pågå hela sommaren. Bland annat ska fältbiologerna och jordens vänner medverka, men när är inte sagt än.

 – Nu från början har det varit lite kärvt att få ihop folk som demonstrerar eller opponerar sig på olika sätt, men det är väl en tillfällig svacka så här i början, säger Leif Öhman.

Beowulf Mining börjar idag att röja bort träd samt gräva i jordmassan där dagbrottet kommer att öppnas för sprängning i början av juli. Totalt ska 3000 ton järnmalm utvinnas.

Men Leif Öhman tror att det kommer kosta naturen i Kallakområdet ett stort pris i form av förstörelse. En av de stora farorna är risk för läckage ut i Luleälven. Därför tycker Öhman att protesterna mot gruvetablering är extra viktiga för områdets överlevnad.

 – Börjar hela det området bli fullt av dagbrottsgruvor då är det ingen munter tillvaro att bo mitt i det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".