Ubmeje

Gamla jojkar ska väckas till liv igen

"En konstnärlig nytolkning"
1:53 min

Att väcka Jojken är vad Såhkie - Umeå Sameförening ska göra med sina beviljade Kulturråds pengar. Russuoh vuölieb, är ett utbildnings projekt som ska väcka gamla jojkar till liv med hjälp av kända jojkar som ska vara mentorer till 25 lärlingar.

- Det här projektet som handlar om att leta fram jojker i arkiven, som har legat där i säkert över 100 år , då ska man då nytolka dem och framföra dem vid en stor konsert, säger Mikael Lindblad, ordförande Såhkie - Umeå sameförening.

Det är fem Kända jojkare som ska fungera som mentorer i nya projektet Russouh Vuölieb, som på umesamiska betyder "väck jojken". Mentorerna, Ulla Pirttijärvi, Jonas Stenberg, Frode fjellheim , Berit Alette Mienna och Cecilia persson ska ha fem lärlingar var under sig som med hjälp av gammalt material från arkivet väcka de gamla jojkarna till liv och skapa något nytt med det.

I slutändan ska det resultera i en stor jojkkonsert hösten 2014 i samband med Umeå kulturhuvudstadsåret, där tanken också är att sameradion ska spela in.

Tanken med projektet är att täcka stora delar av Sápmis jojkkultur, där man ska utbilda de yngre jojkarna och dokumentera vad de skapat.

- På svensk sida finns det inte utbildning i jojk och det här är som ett utbildnings projekt. För att få fler engagerade i jojken och jojkens historia och också i jojkens utveckling, säger Mikael Lindblad.

200 000 kronor har Såhkie, Umeå sameförening fått beviljat av Sametingets kulturråd för det här projektet.

Men det är långt ifrån vad projektet kommer kosta, då man har en budget på närmare 1, 4 miljoner kronor. Man har då sökt fler bidrag och senast i Augusti kommer svaren.

Men vad gör ni då om ni inte får mer pengarna för det här?

- Det kommer vi och få.

Hur vet du det?

- Det är så bra projekt. Det är så vettigt och en konstnärlig nytolkning, säger Mikael Lindblad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".