Håkan Jonsson Jakt- och fiskesamernas partiledare satt bredvid Kristina Nordling, Min Geaidnu. Foto: Lars-Ola Marakatt
Alta

Håkan Jonsson vill regera med Samelandspartiet

"Vi kommer nog få se en lite annorlunda politik"
4:14 min

Förhandlingarna om makten i Sametinget har börjat. Under urfolksmötet i Alta träffades flera partiledare. Valets vinnare Jakt- och fiskesamerna som har nio av 31 platser i tinget försöker få med Samelandspartiet som är näst störst med sex mandat.
"Absolut, de är näst största parti och givetvis vill vi ha med dem i samarbetet", säger Håkan Jonsson.

I veckan har flera av sametingspartiernas toppolitiker träffats på urfolkskonferensen i Alta, där sametingsvalets vinnare Håkan Jonsson har inlett förhandlingar med andra partier. Han vill ha ett brett stöd i styrelsen, dessutom vill han se Samelandspartiet i en nyckelroll, bland annat genom att Samelandspartiets ordförande Ingrid Inga fortsätter på posten som rennäringsnämndens ordförande.

 – Samelandspartiet är näst största parti, självklart vill vi ha med dem i arbetet. De har stort stöd av samebymedlemmar och vi vill ha dem med i arbetet, säger Håkan Jonsson, partiledare för Jakt- och fiskesamerna.

 – Jag kan tänka mig att Guovssonásti också sitter med i rennäringsnämnden framöver, säger Jonsson.

Ingrid Inga som leder Samelandspartiet med sex mandat vill att Sametinget ska fungera enligt en parlamentarisk modell. Det skulle innebära en modell enligt regeringen, det vill säga att vissa partier bildar majoritet och tillsätter alla styrelseposterna.

 – Det är viktigt att det finns en majoritet i både styrelsen och i plenum så det blir arbetsro, säger hon.

Men Håkan Jonsson deklarerar att styrelsen ska vara proportionellt vald. Det vill säga att alla partier ska ha plats i styrelsen efter antal mandat de har i Sametinget efter valet. Han vill ha ett brett stöd och satsar på förnyelse

 – Vi kommer se en annorlunda politik i nästa mandatperiod där vi inte pratar om allianser utan där vi får en styrelse och ett arbetssätt i plenum där vi samarbetar i sakfrågor och inte att man binder sig inför mandatperioden. Det kommer vara bra för Sametinget, så vi minimerar vi och dem och så att det blir ett bättre klimat i Sametinget, säger Håkan Jonsson.

 – Vi i Samelandspartiet ska först och främst ha en intern diskussion. Några överenskommelser finns inte, säger Ingrid Inga.

Vilket ansvar är du beredd att ta?
 – Vi är alltid beredda att ta ansvar.

Kan du tänka dig leda sametinget?
 – Vi har inte hunnit så långt i diskussionerna. Men det är vi beredda till.

Kan du sitta i samma styrelse som Håkan Jonsson?
 – Det beror på styrelseskicket. Om det blir proportionellt då får ju alla partier plats. Då beror det på om det finns samverkan mellan små partier. Samelandspartiet tar plats till alla nämnder och styrelser av egen kraft, säger Ingrid Inga.

Ol-Johán Sikku och Min Geaidnu med fyra mandat och tredje största parti i Sametinget kommer att spela en av nyckelrollerna i maktkampen. Om den gångna mandatperiodens partisamarbeten kvarstår så kommer Min geaidnu med sina mandat att kunna avgöra åt vilket håll majoriteten lutar.

 – Jag kan fortfarande tänka mig att leda Sametinget. Men jag säger varken nej eller ja till samarbete med Håkan Jonsson. Jag vill ha en bred lösning, säger Ol-Johán Sikku.

 – Det är tre eller fyra som kan tänka sig leda Sametinget. Men om demokratin ska få gehör ska vi få tillsätta styrelseordförande framför Min Geaidnu, säger Håkan Jonsson och tillägger att Jakt- och fiskesamerna har varit största partiet i tre mandatperioder.

Lars-Jonas Johansson leder Landspartiet svenska samer med tre mandat. Han säger sig kunna sitta i vilken styrelse som helst så att han får chansen att föra fram partiets politik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".