Jämtland

Fem av sju björnar fällda i skyddsjakt

Sammanlagt har fem björnar fällts i skyddsjakt i renkalvningsområden i länet hittills den här vårvintern.

Länsstyrelsen har beviljat skyddsjakt på totalt 7 björnar från april till 12 juni, men två av dem har inte fällts, en i Mittådalen i området kring Flatruet och en i Ohredahke sameby

- Vi beviljade skyddsjakt inom ett dygn från det ansökan kom in men björnarna hann försvinna under den tiden och i Ohredahke så skedde den tragiska olyckan då en björn attackerade en av renskötarna och vi vet inte om det var den björnen vi beviljat skyddsjakt på eller inte, säger Mikael Wallén viltförvaltare vid Länsstyrelsen.)

Det har förts diskussioner om att det varit ovanligt mycket björn i renskötselområden i år men enligt Mikael Wallén så är ansökningar om skyddsjakt inte fler än andra år.

– Jag bedömer det som ett normalår, säger Mikael Wallén. till P4 Jämtland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".