Sápmi

Oväntad spridning av renstyngsflugan

I Norge har den lilla Renstyngsflugan skapat oro, en parasit som normalt parasiterar på renen, den har nu fått oväntad spridning bland människor i Norge.

Upptäckten har gjorts av en forskningsgrupp under ledning av en svensk barnläkare. Flugans larver tar sig in under huden där den ger upphov till små knölar

Det började med att en patient i höstas uppsökte den svenske barnläkaren Jörgen Landehag, som arbetar vid Hammerfests sjukhus i Finnmarken, Nordnorge.

Barnen hade symtom som svullnader och knölar kring ögat, utan förklarlig orsak.

- När vi beslutade oss för att göra en operation av ett av barnen för att undersöka svullnaden, fann man en larv från renstyngsflugan under huden, berättar Jörgen Landehag till dagens Nyheter.

Men det senaste året har en spridning av renstyngsflugan konstaterats på ett 20-tal människor i Finnmarken, 18 av dem barn mellan 5 och 15 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista