Ingunn Utsi, foto: Lara-Ola Marakatt
Sápmi

"Vi som urfolk måste ta ansvar för klimatförändringarna"

"Vi som urfolket samerna måste ta ansvar"
1:52 min

Vi Samer måste ändra på vårt levnadssätt för att inte andra urfolk i andra länder ska drabbas av klimatförändringarna.

Det anser Ingunn Utsi som nu vill  att samer ska gå steget före och sluta köpa onödiga prylar bland annat.

- Vi måste tänka på om vi verkligen behöver alla dessa nya saker som finns att köpa överallt", säger Ingunn Utsi från Porsanger kommun i nordligaste sápmi. Hon har rest världen runt och följt urfolksmöten och ser problemen som uppstår i och med att klimatet ändras.

- Vi som urfolket samerna måste ta ansvar. Vi ska inte skita ner som andra gör, säger Ingunn Utsi.

En av de som är starkast hotade till att bli klimatflyktingar är de som bor i Kiribati, i stilla havet. De 100 000 fast boende är tvingade att flytta om havet stiger med två meter, för då ligger nämligen deras öar under vatten.

Vi har fortfarande fötter. Bara de som är tvungna ska få använda fyrhjuling eller skoter. VI behöver inte köra med dem, vi har fortfarande fötter, säger Ingunn Utsi. Men Asta Balto på samiska högskolan i Kautokeino är inte överrens:

- Tror inte urfolk ska sluta leva. Andra kör ju redan med dessa bilar, flyger med flygplan, åker tåg och reser runt i världen. Det blir värre om urfolken inte är med i utvecklingen," säger Asta Balto.

- Men då är vi ju själva skyldiga, vi behöver ändra på vårt levnadssätt, säger Ingunn Utsi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".