Mattias Åhren. Foto: Sophia Rehnfjell
Eajra/ Idre

Självbestämmande - en rättighet

Intervju med Mattias Åhren, 7 min
7:01 min

Gårdagens seminarium om samiskt självbestämmande väckte tankar om var vi idag befinner oss och hur vi ska nå dit vi vill. Det måste börja med med det lilla, menar Mattias Åhren, folkrättsjurist.

Mattias Åhren ville med sitt anförande understryka att samerna numera är ett folk i juridisk mening, med rätt till självbestämmande och att detta också är något som Sverige har accepterat. Han menar att detta är något alla i Sápmi måste påminna sig själva om.

Med sitt föredrag ville Åhren även trycka på att alla måste förverkliga självbestämmanderätten, ändå ner på gräsrotsnivå. Tänket ska finnas med i vardagen och hela tiden väcka frågan ”Är det här självbestämmande?”

- Självbestämmande är när ett folk, i det här fallet samerna som själva utformar vårt samhälle, hur det ska se ut och hur det ska utvecklas. Vi ska inte få beslut som berör oss tagna av andra, säger Mattias Åhren.

Precis som beslut fattas på kommunal nivå i Sverige när det gäller lokala frågor ska även beslut som berör lokala frågor i Sápmi fattas av den branch det gäller. Åhren menar att det är otroligt viktigt att inte fokusera enbart på Sametinget när det gäller självbestämmanderätten utan man även tänker på att den kan utövas lokalt i samebyarna när det gäller lokala frågor

- Det finns ingen anledning att andra ska fatta beslut som berör rennäringen och det innefattar också andra samer som inte är involverad i renskötseln, säger Mattias Åhren.

För att nå målet, självbestämmande, måste alla enligt Åhren titta sig själva i spegeln och tänka igenom hur man vill ha sitt samhälle och därefter ställa det kravet gentemot det större samhället. Men var är vi idag när det gäller självbestämmanderätten?

- Vi har nog en bit kvar innan vi är där, vi utövar ju visst inflytande men framförallt genom konsultationer som där de inte leder till enighet och normalt leder till att vi inte får vår vilja igenom, framför allt inom områden som berör oss väldigt starkt, säger Mattias Åhren.

Senare idag kommer du att kunna höra hela intervjun med Mattias Åhren här på webben.

Missa inte heller dagens Rádio Sápmi gästas av Asta Balto som igår tillsammans med Gudrun Kuhmunen höll föredrag om Máhttáhit till att leda samiskt självbestämmande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".