Victoria Harnesk. Foto: Sophia Rehnfjell
Eajra/ Idre

SSR får inte ihop ekonomin

Budgeten för SSR, Svenska samernas riksförbund, går inte ihop. En budget för 2014 kommer att tas fram under december då det finns en klarare bild av de ekonomiska förutsättningarna.

SSR.s budgetarbete har under de senaste åren drivits med svångrem och hängslen. SSR kommer nu att börja jobba med budgetprognoser och halvårsbokslut för att ge en tydligare bild var slutresultatet lutar. SSR har gjort och gör allt för att komma ur den negativa trenden.

- Det är en konsekvent lobbying mot regering och myndigheter, vi skulle behöva komma bort från projektfinansiering till fasta anslag. Vi lägger massa resurser för att hitta vägar till en stabilare ekonomi, säger Victoria Harnesk

Harnesk avgår idag som styrelseledamot efter närmare tio år i SSRs styrelse. Hon berättar att hennes tid i styrelsen har varit en evig kamp för att få ihop ekonomin.

Frågan om SSR.s medlemsavgifter diskuterades redan under ombudsmötet i söndags och lyftes idag av samebyarna i Västerbotten. De la under landsmötet fram ett tilläggsförslag till styrelsens förslag som innebär en höjning av samebyarnas serviceavgift.

Inger Ann Omma, Vapstens sameby, berättar att Västerbottensbyarna är överens om att SSR i dessa svåra tider för rennäringen måste stå starkt. Därför föreslår sambyarna att det ska ske en höjning av medlemsavgiften till fem kronor/ren enligt samebyarnas redovisade renantal.

Marita Stinnerbom, vilhelmina norra sameby, känner en stark oro över det beslut som man tidigare tagit angående inrättande av ett hälsocentrum vilket skulle bli kostsamt. Hon påtalar styrelsens kamp för att få budgeten att gå ihop och menar att SSR därför behöver mer pengar så att inte varje styrelsemöte ska komma att handla om nedrustning och ekonomi.

Styrelsen meddelade även att de inte har något emot de extra 2,50 kronor/ ren i serviceavgift som samebyarna ifråga föreslår.

Landsmötet beslutade att anta styrelsens förslag om medlemsavgifter med Västerbottenbyarnas tilläggs förslag om en höjning av serviceavgiften med 2,50 kronor/ ren som lyfts till SSRs extra årsmöte i augusti 2013. Går förslaget då igenom blir serviceavgiften fem kronor/ ren.

Medlemsavgifterna för samebyar fastställdes till 10 000 kronor/år och sameföreningarnas avgift till 1 000 kronor/år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".