Sápmi

Lodjuren minskar i Västerbotten

Antalet lodjur har minskat i Västerbotten. Det innebär att stammen nu har den storlek som man har som mål i Västerbottens län. Man räknar med omrking 25 familjergrupper av lo i länet.

Det visar den preliminära rovdjursrapporten som Länsstyrelsen lämnar till Sametinget. Samma rapport visar också att järvstammen fortsatt ligger vid länets miniminivå.

– Antalet vargar har som vanligt varit få, men för ovanlighetens skull har vi nu en stationär varg i junseletrakten söder om Åsele, konstaterar Linda Backlund rvdjursförvaltare på Länsstyrelsen.

Tre vargar har vistats i länet, varav två är det vargpar som etablerade revir i Junseletrakten. de skriver Länstyrelsen i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".