1 av 5
Anders Skum. Foto: Sophia Rehnfjell/ Sveriges Radio Sameradion
2 av 5
Fjällvilt AB i Ammarnäs. Foto: Sophia Rehnfjell/ Sveriges Radio Sameradion
3 av 5
Förädlingslokalen. Foto: Sophia Rehnfjell/ Sveriges Radio Sameradion
4 av 5
Rökkåtan. Foto: Sophia Rehnfjell/ Sveriges Radio Sameradion
5 av 5
Foto: Sophia Rehnfjell/ Sveriges Radio Sameradion
Gävttse/ Ammarnäs

Lokalproducerat - en lyckad satsning

I höstas slog renskötaren Anders Skum, Grans sameby upp portarna till sin förädlingslokal och gårdsbutik i vad som tidigare varit macken i Ammarnäs.

Hans bidrag till turistsatsningen i byn är loklaproducerade kött och fiskprodukter.

Anders Skum satsar på kvalité, ursprung och service vilket redan har nått utanför Ammarnäs gränser. Det finns ett stort sug efter lokalproducerade varor ändå ner till kusten och enligt Anders Skum även plats för fler företag som Fjällvilt AB.

Vi går in i butiken som just nu stylas om inför nästa säsongsrusning. Diselpumpen utanför är fortfarande kvar men glassen i frysen är utbytt till kött och fisk. Jag frågar nyfiket Anders vad kunderna passar på att köpa medan de tankar. 

- Det första en människa frågar är om du läser på skyltarna, du ser där, gurpi och då frågar de, vad är det? Suovasrenfärs, vad är det? Torrkött köper de förstås också, säger Anders Skum.

Kundernas frågor slutar inte där och det är då Anders Skum trivs som bäst, han vill kunna förmedla historien bakom köttbitarna i frysdisken. Han vill även mätta folk med en dos kunskap om renskötseln.

-Jag har alltid velat göra någonting sånt här, något som kopplat direkt till renskötseln på orten där jag är men sen har inte alla den möjligheten av olika skäl men för oss känns det naturlig i alla fall, det här har jag alltid drömt om, säger Anders Skum.

Målet är att familjen ska kunna leva på verksamheten men han hoppas även kunna skapa arbetstillfällen på orten. Som ett led i satsningen bygger han nu upp en samlingsplats bredvid rökkåtan där kunderna ska kunna avnjuta en god bit mat eller bara pusta ut efter en dag på fjället. Här får han åter chans att berätta om hur det är att följa renen från fjäll till kust.

-Jag vill ju sälja en upplevelse, köttprodukten är bara en del, man vill ju sälja det hela, säger Anders Skum.

Tror du att det är det här som krävs för renskötselns ska fungera och ha en framtid?

-Jo, det är en, om du ska koppla det direkt till renskötsel, det här definitivt en sak, kanske samiskt turism kopplat till det. Tar du gruvor och vindkraft och sådana här grejer som ger jobb åt oss men det är ju saker som det inte ska vara för mycket av i renskötselområdet, säger Anders Skum, Grans sameby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".