Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 3
Peter Siikavuopio. Foto: Lars-Ola Marakatt / Sameradion.
2 av 3
Sam med familj på tur i Karesuando. Foto: Lars-Ola Marakatt / Sameradion.
3 av 3
Turistinformation i Karesuando. Foto: Lars-Ola Marakatt / Sameradion.
SÁPMI

För få turistentreprenörer i norr

"Enskilda entreprenörer inom turism är väldigt få"
2:09 min

Fler och fler turister hittar till Sápmi. Framförallt är ökningen stor i norrbotten och extra stor i Karesuando. Fast antalet turister har ökat har inte antalet som tar hand om dem ökat i samma takt.

- Det är jättefint och människorna är väldigt trevliga och välkomnande, säger Sam som är från England och har betalat 40000 för fyra nätter fullspäckade med aktiviteter i Karesuando.

Så här låter det i Karesuando. Det pratas oftare och oftare engelska här på turistinformationen i Karesuando. Turistinformationen här har räknat antalet besökare per år och ökningen på tio år är dramatisk Från 6000 besökare år 2002 har siffran stigit till 30 000 förra året. Peter Siikavuopio driver butik i Karesuando.

- Utan engelsmännen vore det dött. Jag pratar oftare engelska, säger han.

De senaste 10 åren har besöksnäringen i norrbotten samt skellefteå vuxit med 74% och omsätter idag 4,1 miljarder. Och inbringar 500 miljoner i skatteintäkter bara i Norrbotten och Skellefteå har man räknat ut. Det handlar om en ny basnäring i regionen som skapar jobb säger Annika Fredriksson, VD, Swedish Lapland Tourism. Målet för dom är att dubblera den siffran.

Men trots turisterna är det är få som tagit chansen att starta företag här i Karesuando. Gertrud Monlund jobbar på arbetsförmedlingen och ser främst tre orsaker till det:

- Enskilda entreprenörer inom turism är väldigt få. Det kan också vara så att vi inte ser möjligheterna. Och dessutom är vi mycket färre människor som bor här, säger Gertrud Monlund.

Det finns många turister här, men ingen jobbar med turister. Varför är det sǻ?

- Det kan vara så att det inte finns någon arbetslöshet. Folk har jobb här. Man behöver inte mer jobb, säger Bertil Nilimaa.

Kan du tänka dig att flytta hit och tänka jobba med turism?

- Jag börjar komma upp i åren. För mig är det för sent. Men absolut. Turistjobb är säkert bra. Och det blir nog bara mer och mer. Utveckingen har varit god i trakten, säger Bertil Nilimaa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".