Mårdhund. Foto: Veli-Matti Väänänen/SLU

Mårdhundens invandring i Norden ska stoppas

"Ifall den kommer hit så ska den utrotas"
1:57 min

Mårdhundar ska stoppas från att fortplanta sig i Sverige, Norge, Finland och Danmark genom ett gemensamt samnordisk projekt. Det säger biologen och projektledaren för projektet mårdhunden, Per-Arne Åhlen

- Sverige har skrivit under ett antal internationella konventioner där vi har förbundit oss till att förhindra invandring av den här arten. Ifall den kommer hit så ska den utrotas, säger biologen och projektledaren för projektet mårdhund, Per Arne Åhlén.

Mårdhunden är en vattenlevande räv från östra Asien. På 30-talet så flyttades den av Sovjetiska biologer och mer än 9100 djur släptes ut i de Europeiska delarna av forna Sovjet. Därifrån har den spritt sig till Finland och nu till norra Sverige. 

De är ungefär 100 stycken i vinterstammen i Tornedalen nu. Per-Arne Åhlén säger att den stora oron med arten mårdhund är att den i framtiden kommer att vara ett stort hot mot den biologisk mångfalden. Projektet mårdhund är ett samnordisk projekt som startade i 2008 och har haft goda resultat hittills.

- Mårdhunden är inte det stora hotet för att föra in de här smittorna till Sverige, utan det stora hotet med mårdhunden är att de blir så otroligt många, säger Per-Arne Åhlén.

Mårdhunden kan vara bärare av vargens och rävens dvärgbandmask och är idag Europas största spridare av rabies.  Per-Arne Åhlén säger att om vi får in en långvandrande varg, med vargbandmask, eller som vi redan har fått i Södra Sverige, rävbandmask, så blir smitttrycket på markena otroligt mycket högre än om vi skulle vara utan mårdhundar.

Sex heltidsanstälda jägare jobbar för att avliva mårdhundarna. 25 stycken mårdhundar har steriliserats och släppts ut med GPS-sändare för att leta reda på mårdhundshanarna, som sedan avlivas av jägare. Renskötselområdet kommer troligtvis aldrig att få mårdhundar för att det är för långa vintrar.

- Om vi stoppar den i Tornedalen så spelar det ingen roll ifall de inte stoppar den i Danmark, eftersom den är invasiv i Danmark just nu och den kommer från Tyskland, säger Per-Arne Åhlen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".