Minoriteter protesterar

Företrädare för flera minoritetsförbund och föreningar har idag skickat in en skrivelse till Europarådet och till ansvariga ministrar i Sverige.

Det handlar om företrädare för Sverigefinländarnas delegation, Svenska tornedalningars riksförbund, Umeå sameförening och Umesamer i samverkan som i dag skickat en protest.

De säger sig vara djupt oroade över att befintliga minoritetsstrukturer nedmonteras och att för de negativa beslut fattas utan dialog med berörda minoriteter.

Representanterna motsätter sig de nedskärningar som Institutet för språk och folkminnen i Uppsala har aviserat vid sitt lokalkontor i Umeå.

Det kommer enligt dem att påverka de nationella minoriteternas möjligheter att värna och utveckla sitt kulturarv och sina språk på ett negativt sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".