Foto: Lars Pehrson / SvD / Scanpix.
Nordmaling

Planerad vindkraftspark i Nordmaling får avslag

En planerad vindkraftspark med 38 vindsnurror på ett 2100 ha stort område i Nordmalings kommun, har fått avslag av miljöprovningsdelegationen vid länsstyrelsen i Västerbotten.  

Delar av området där vindkraftparken skulle byggas, Stenberg, är av riksintresse både för rennäringen och för vindkraft. Miljöprövningsdelegationen menar att det inte är möjligt för de två näringarna att samexistera.

En stor del av området ligger dessutom utanför riksintresset för vindbruk, men fortfarande i området med riksintresse för rennäringen. Miljöprövningsdelegationen menar att vindkraften inte kan anses ha ett så stort samhällsintresse att det skulle gå före riksintresset för rennäringen i det området.

Vidare anser miljöprövningsdelegationen att valet av plats för vindkraftsparken inte är lämpligt för ändamålet, då det kommer att innebära stor intrång och olägenhet för människor i området. Därför avslås bolagets ansökan. Det rapporterar Västerbottens-Kuriren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".