Gabna sameby överklagar bergtäkt

I maj beslutade länsstyrelsen i Norrbottens län att ge tillstånd till BDX Företagen AB för en bergtäkt i Vittangi i Kiruna kommun. Nu överklagar Gabna sameby beslutet till Mark- och miljödomstolen.

I området, som är ett riksintresse för rennäringen, finns redan två bergtäkter i drift. Dessutom kommer en av samebyns renflyttleder att påverkas.

Bergtäkten är tänkt för uttag av berg och morän under tre års tid. Detta för att få tillgång till material för planerade vägjobb i området.

Miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen i Norrbotten menar att ytan som täktverksamheten tar i anspråk är begränsad och därför inte kommer att påverka renbetet. De menar också att efter 2017 kommer området inte längre nyttjas som bergtäkt utan återbeskogas och därefter fungera som renbete igen. Därför har de gett tillstånd för bergtäkten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".