Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nordmaling

Nej till vindkraftpark - ett betydelsefullt beslut

"Ett bra beslut"
1:09 min

Länsstyrelsen i Västerbotten säger nej till 38 vinkraftverk i Nordmalings kommun.

– Det är ett glädjande besked, det säger Jenny Wiik Karlsson som är förbundsjurist på SSR, Svenska samernas riksförbund.

Efter en prövning av Miljöprövningsdelegation avslår nu Länsstyrelsen bolagets ansökan att uppföra och driva vindkraftverken.

– Jag anser att det är ett bra beslut och att den utveckling som vi sett i Miljöprövningsdelegationens praxis vad det gäller skydd för renäringen fortsätter, jag tycker att den blir mer och mer tydlig att rennäringen behöver skyddas på ett tydligare sätt än tidigare, säger Jenny Wiik Karlsson.

Det berörda området som ligger vid Stenberg i Nordmalings kommun är utpekat som riksintresse för rennäringen och miljöprövningsdelegationen ser inte att samhällsintresset för vindkraft skulle ha företräde för rennäringen.

Platsvalet anses inte heller som det mest lämpliga då lanskapsbilden inom parken och byarna runtomkring skulle förändras kraftigt.

Jenny Wiik Karlsson, förbundsjurist SSR, Svenska samernas riksförbund tycker att det är viktigt att frågan flyfts fram och framförallt att prövande myndigheter har börjat att uppmärksamma problematiken med vindkraftsparker.

Vad betyder det att de tar ett sådant här beslut?

– Det betyder tycker jag att man på något sätt visar på att rennäringen är i behov av betesmarker och framförallt vinterbetesmarker. Det kommer att få betydelse för fortsättningen för Länsstyrelsens framtida beslut. Sen får man ju se om det här beslutet överklagas, det får ju framtiden utvisa, säger Jenny Wiik Karlsson.

Planerad vindkraftspark i Nordmaling får avslag

En planerad vindkraftspark med 38 vindsnurror på ett 2100 ha stort område i Nordmalings kommun, har fått avslag av miljöprovningsdelegationen vid länsstyrelsen i Västerbotten.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".